Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme vs. EVGA X58 Classified

ASUS je s ovom pločom prvi puta predstavio potpuno novu regulaciju zvanu Extreme Engine Digi+. Tako ova ploča donosi analogno-digitalnu regulaciju. Koja je razlika između analogne ili digitalne i ove? Kombinirajući analognu regulaciju, koja je hladnija i efikasnija, s digitalnom, koja ima veću brzinu promjene frekvencije i stabilnija je pod opterećenjem, dolazi kao nešto jeftinija od potpuno digitalne regulacije, ali donosi bolje performanse od obične analogne. Na ploči se nalazi 8-fazna regulacija koja izuzetno točno određuje napon procesora koji kroz FPCAP kondenzator dodatno čisti napon da bi bio što točniji. Frekvenciju napona je moguće podesiti na 1000kHz, što je nešto manje nego na Classified ploči. Napon dolazi kroz dva 8pinska EPS konektora i smješten je odmah pokraj regulacije što je česti slučaj kod matičnih ploča. Hlađenje matične ploče se sastoji od više dijelova koji povezani s toplovodnim cijevima čine jedan dio. Tako regulaciju procesora hladi niski profilni hladnjak koji svoj posao obavlja zadovoljavajuće. Po svome dizajnu izgleda stvarno odlično.

 ASUS R3E (34) ASUS R3E (35) ASUS R3E (36)

Pokraj regulacije za procesor možemo uočiti i 3-faznu regulaciju za VTT i x58 čip te standardni dio regulacije FPCAP kondenzator. Svi koji su koristili i7 platformu, znaju da se x58 čip nešto više zagrijava. Tako je ASUS omogućio mijenjanje načina hlađenja pa je uz standardni pasivni dio omogućio montažu aktivnog hladnjaka koje dodatno smanjuje temperature.

ASUS R3E (37) ASUS R3E (38) ASUS R3E (39) ASUS R3E (40)

Osim toga, memorijska regulacija također dolazi kao 3-fazna regulacija. Kako tu nisu veliki naponi niti je veliki protok struje, nema potrebe za nečim jačim. Uz sve to, novi 980x nemaju toliko unaprijeđeni memorijski kontroler tako da veće taktove i nećemo vidjeti. ICH10R čip se ne grije puno, tako da nije potreban veliki hladnjak kako bi se držao pri radnim temperaturama.

ASUS R3E (41) ASUS R3E (42)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien