Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme vs. EVGA X58 Classified

Razvitkom kupovine putem interneta, kompanije su počele dizajnirati kutije s dodatnom dozom sigurnosti. EVGA Classified ploča dolazi u prilično velikoj kutiji i solidno zapakiranoj. Zašto solidno? Mnogo kupaca se žalilo kako su ploče dolazile s malo iskrivljenim hladnjakom za čipset na što je EVGA reagirala i popravila pakiranja. Šta je točno popravila nije nam jasno, ali funkcionira jer je naš model došao s normalnim hladnjakom. Svaka ploča može biti otvarana i isprobavana dok kod Classified ploče to nije moguće. EVGA putem posebne naljepnice stavlja na pakiranje da je neotvarano i koja se mora probiti kako bi se kutija otvorila.

 EVGA E762 (1) EVGA E762 (2)

Kutija dolazi u tri pakiranja. U prvom dijelu možete naći dio kablova, zatim u srednjem se nalazi matična ploča te u donjem se nalazi ostatak opreme. Kao što možete vidjeti, matična je poprilično ograđena od nekakvih mogućih oštećenja putem transporta. Lista opreme nije najveća što se moglo dobiti s pločom, ali ono što dolazi je svakako pohvalno za EVGA-u jer se ipak potrudila. S velikim brojem PCI-E utora, tu se nalazi čak tri SLI konektora koja vam dopuštaju kombinaciju po svome. Recimo kod 3-Way SLI konfiguracije možete još ubaciti i Physx karticu unutra što nije moguće kod mnogih ploča.

  EVGA E762 (3) EVGA E762 (4)

Pakiranje nije siromašno i dolazi sasvim dovoljan broj stvari s kojima ćete biti zadovoljni. Jedan od novijih stvari je svakako EVGA ECP V2 dodatak koji će svakako olakšati korištenje ploče bez kućišta. Ostatak dijelova je standardan, brojni kablovi, knjižica, cd, znači skoro identično kao i kod drugih Classified ploča.

• 1 x IDE kabel;
• 6 x SATA kablova;
• 3 x 4-Pin Molex konektor -> Dvostruki 5-pinski SATA konektor;
• 2 x USB 2.0 & 1x 6-pinski Firewire PCI stražnji limić;
• EVGA Control Panel V2 + kablovi;
• 2 – Way SLI Bridge (standardni);
• 3 – Way SLI Bridge (standardni);
• 3 – Way SLI Bridge (prošireni, zbog korištenja PhysX);
• Manual, CD, Knjižica za instalaciju;
• I/O Stražnji limić.

Nakon predstavljanja Classified serije, ploča je oduševila korisnike svojim izgledom i performansama. Od nove Classified 4-Way SLI ploče se očekivalo nastavku tradicije. Po pitanju dizajna, ploča nije pretrpjela brojna iznenađenja i još uvijek dolazi u crveno-crnom dizajnu koje daju odličan izgled. Kako bi se omogućio veliki broj PCI-E x16 utora, EVGA je napravila jednu radikalniju promjenu. Povećanje ploče na XL-ATX format je onemogućila mnogim korisnicima mogućnost ugradnje u kućišta ili kupovinu novih. Zbog vrlo poznatih problema oko utora za procesore kod 1156 platforme, mnogi su tek tada shvatili značenje kvalitetnog dizajniranja prostora i utora za procesore. Prednost EVGA-inog utora naspram ostalima je što dolazi s 300% više zlata nego drugi utori. Pri tome se dodatno smanjuje otpor između procesora i utora te omogućuje čišći signal. Kvalitetna regulacija je uvijek bila prednost Classified ploče, a ova ploča dolazi s identičnom regulacijom kao i stara 3-Way SLI.

 EVGA E762 (11) EVGA E762 (12) EVGA E762 (13) EVGA E762 (14)

S lijeve strane utora nalazimo 10-faznu digitalnu regulaciju napona, a s desne šest memorijskih utora. Hladnjak regulacije je dizajniran pomoću jedne toplovodne cijevi kako bi uspio ohladiti čipove. Kada procesoru omogućite 500W, ti čipove se počnu poprilično zagrijavati, ali pri normalnom radu nećete imati problema vezano za zagrijavanje. Odmah pokraj možete uočiti dva 8-pinska EPS konektora koja su smještena tako blizu da bi napon što manje oscilirao. Ploča će raditi i s jednim 4-pinskim EPS konektorom, ali se svakako preporučuje da koristite oba, pogotovo pri ekstremnim uvjetima. Suprotno od regulacije, šest memorijskih utora će nam omogućiti mogućnost korištenje 24GB memorije, koliko je moguće. Male modifikacije oko utora su napravljene, a tu konkretno mislimo na EVBOT konektor.

 EVGA E762 (15) EVGA E762 (16) EVGA E762 (17)

Donjim dijelom ploče prevladavaju brojni PCI-E x16 utori. Mnogi će se pitati čemu toliki broj konektora? Kako i sam naziv govori, s ova ploča podržava 4-Way SLI. Kod ”starijih” serija grafičkih kartica, to je moguće isključivo s EVGA Classified GTX285 grafičkama, dok kod Fermi grafičkih kartica je to moguće s GTX470 i GTX480. Kako grafičke dolaze s hlađenjem koje zauzima dva utora, jasno vam je čemu toliki broj. Uz sve to, ako koristite 3-Way SLI, zadnji utor vam ostaje kao mogućnost ugradnje kartice za Physx. Ako niste među takvim korisnicima, uvijek vam ostaje mogućnost za Folding koji će znati iskoristiti te brojne utore i grafičke u njima. Kako ploča spada u ekstremnim dio publike, sumnjam da će se itko buniti s tolikim brojem PCI-E utora, tako da ni mi sami se nismo bunili.

 EVGA E762 (18) EVGA E762 (19) EVGA E762 (20)

Na rubu ploče možemo uočiti 6xSATA 3.0 utora, od koja su dva dodatna Jmicronova. Tu nalazimo i prvu zamjerku ploči, a to je izostanak SATA 6.0 podrške kao i USB 3.0. Iako je ploča dizajnirana prije izlaska te podrške, smatramo da su eventualno trebali odgoditi mjesec dana kako bi se ugradila takva podrška. Pokraj SATA utora, tu se još uvijek nalazi IDE konektor, koja je neizostavna stvar za ekstremne korisnike ukoliko dižu PCI-E frekvenciju. Jedna odlična funkcija koju možemo naći na ploči je uključivanje i isključivanje PCI-E utora. Ugradili ste četiri kartice i računalo vam se ruši u 3D programima. Kako ne biste vadili i testirali jednu po jednu, pomoću tih prekidača lako provjerite koja radi, a koja ne. Uz sve to, ova funkcija je lako priključiva na ECP dodatnu ploču.

 EVGA E762 (21) EVGA E762 (22) EVGA E762 (23)

Predstavljanjem novih funkcija uvijek su dodatan plus ploči. Tipke za paljenje i gašenje su se već toliko udomaćile da nema potrebe naglašavati njihovu pojavu. Od dodatnih mogućnosti, tu su mjerna mjesta napona određenih komponenata. Stvar smo naravno isprobali i u praksi kako bi usporedili koliko su naponi točni te da li ima uopće razlike između softverskog te stvarnog očitavanja. Stražnji dio ploče ne obiluje brojnim konektorima Tu ćete pronaći osnovne poput USB priključka, dva utora za mrežu, tipkovnicu, zvuk,eSATA te ono što je novost Evbot i tipka za resetiranje BIOS-a.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien