Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme vs. EVGA X58 Classified

Ploča dolazi u kutiji povećih dimenzija ističući sve svoje prednosti na samoj kutiji. Mnogi bi željeli samo pogledati ploču kako izgleda pa je ASUS omogućio podizanje prednje stranice kutije kojom kroz prozirnu stranicu možete vidjeti ploču. Kako bi bila u skladu s bojama ploče, ASUS je koristio crvenu boju kutije.

 ASUS R3E (2) ASUS R3E (4) ASUS R3E (6) ASUS R3E (8)

Da bi zaštitio ploču od eventualnih oštećenja, kutija se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu ćete naći ploču zaštićenu plastikom, dok drugi dio donosi dva pretince s dodatnom opremom. Tu ćete naći sve što bi vam zatrebalo uz ovu ploču. ASUS se poprilično potrudio kako bi zaštitio ploču od eventualnih oštećenja.

 ASUS R3E (9) ASUS R3E (10) ASUS R3E (11) ASUS R3E (12)

S pločom ćete dobiti određene stvari koje će vam jako dobro doći. Jedna od takvih je kabel za temperaturu pa vrlo lako možete izmjeriti temperaturu memorije, kućišta recimo ili recimo kabel za mjerenje napona. Tu je i bluetooth kartica koju ćete svakako koristiti. Ono što će mnogi cijeniti je prelijep logotip koji možete nalijepiti recimo na stranicu kućišta. Tu je više-manje standardni dio poput IDE, SATA kablova, knjižica, cd, praktički kao i kod svake druge ploče

• 8 x SATA kablova;
• 3 x 4-Pin Molex konektor -> Dvostruki 5-pinski SATA konektor;
• 1 x USB 2.0 & 1x eSATA PCI stražnji limić;
• 2 – Way SLI Bridge (standardni);
• 2 – Way SLI Bridge (prošireni)
• 3 – Way SLI Bridge (standardni);
• CD, Knjižica za instalaciju;
• 2 x ProbeIT;
• Bluetooth kartica;
• NB Hladnjak;
• USB ROG Connect;
• I/O Stražnji limić.

Dugo se očekivao ASUS-ov odgovor na EVGA Classified ploču. Nakon ne baš sjajne Rampage II Extreme, svi su znali kako ovo nadolazi. Bilo je samo pitanje vremena. Nova revizija Rampage Extreme dolazi u prilično izmijenjenom dizajnu. Možemo uočiti kvalitetniju obradu, mnogo dodatnih mogućnosti te potpuno estetski različitu ploču. Tu prvenstveno mislimo na crno-crveni dizajn koji oduševljava mnoge korisnike. Pločom prevladavaju i prilično niski hladnjaci, ali koji se odlično uklapaju u dizajn te dosta dobro obavljaju svoju svrhu.

 ASUS R3E (13) ASUS R3E (14) ASUS R3E (15) ASUS R3E (16)

Prostorom oko utora prevladava potpuno novi dizajn regulacije koji ASUS predstavlja s ovom pločom. Utor je standardni 1366 koji je proizveo Lotes, a oko utora ne postoje komponente koje bi eventualno mogle zasmetati pri ugradnji ekstremnijih hlađenja ili masivnijih zračnih. Zahtjevi za što boljom regulacijom je shvatio i ASUS te je s ovom pločom predstavio analogno-digitalnu regulaciju. To možemo uočiti s lijeve strane po broju komponenata za regulaciju. Za što točniju isporuku napona su zadužena i dva 8pinska EPS utora te dva 4pinska molex konektora za stabilizaciju PCI-E utora. S druge pak strane uočavamo već standardnih šest memorijskih utora s mogućnošću ugradnje čak 24GB memorije. Ploča nije standardnih dimenzija, već je nešto veće širine. Razlog tomu leži u ugradnji mjernih mjesta, tipki za paljenje i resetiranje kod memorijskih utora.

 ASUS R3E (17) ASUS R3E (18) ASUS R3E (19) ASUS R3E (20)

U donjem dijelu vidimo potpuno novi dizajn utora za nadogradnju. Prvenstveno je ploča namijenjena za kombinaciju s više grafičkih kartica pa je i dizajnirana da može primiti čak četiri kartice koje zauzimaju dva utora za hlađenje putem PCI-e x16 utora. ASUS je ciljao i na korisnike koji bi ovu ploču koristili i za 24/7h sistem pa se zato tu nalazi i jedan PCI utor, koji sve više odlazi u zasluženu mirovinu. Kako bismo iskoristili puni potencijal PCI-E utora, ASUS se nije odluči koristiti nForce 200 čip kod ove ploče tako da ploča nema punu propsnost PCI-E utora što može biti rezultirati manjim performansama kod multi sistema.

 ASUS R3E (21) ASUS R3E (22) ASUS R3E (23)

Pokraj PCI-E utora uočavamo SATA konektore. Jedna od prednosti ASUS-a jest što ploča dolazi sa SATA-III konektora, za razliku od Classified ploče. S toga imamo ukupno deset SATA konektora od kojih su dva SATA-III, jedan eSATA i ostalih sedam SATA-II kompatibilni. U sve bržem izumiranju je IDE konektor kojeg također nećete pronaći kao ni konektor za diskete. Ljubitelji visokih PCI-E brzina će ovo svakako zamjeriti ASUS-u, dok je po nama ovo bio očekivani rasplet. Tako uz SATA konektore, imamo i dva BIOS čipa što je standardni dio skoro svake ploče, a za prebacivanje se koristi crvena tipka u desnom rubu. Osim njih, u donjem dijelu prevladavaju i konektori za stražnje limiće poput USB-a, Firewire-a.

 ASUS R3E (24) ASUS R3E (25) ASUS R3E (26)

Rampage Extreme označuje vrh ASUS-ove ponude te možemo pretpostaviti kako nije sve samo u performansama. Tu se nalazi brojne mogućnosti koje upotpunjuju ovu ploču popu ROG Connect mogućnosti, mjernih mjesta, mogućnosti zamjene hlađenja i odličnog softverskog sustava za kontrolu ploče. Tako imamo nekoliko funkcija koje svakako moramo objasniti. Mjerne točke, koje se nalaze pokraj memorijskih utora, polako postaju standardni dio vrhunskih ploča. Tako imamo mogućnost očitavanja voltaže za svaku važniju komponentu. Jedna od novosti je mogućost isključivanja/uključivanja PCI-E utora. Tako vam je još više olakšana mogućnost pronalaženja eventualno pokvarene grafičke kod korištenja SLI ili Crossfire sistema. Skoro sve važnije funkcije je ASUS smjestio pokraj memorijskih utora, tako da tu nalazimo konektor za LN2 testiranje.

 ASUS R3E (28) ASUS R3E (29) ASUS R3E (30)

Stražnja strana Rampage III Extreme nam donosi određene novosti. Tako tu, osim standardnih USB, PS/2, Audio priključaka, imamo ROG USB Connect. Iako izgleda kao običan USB, zapravo nije. Pomoću njega možete spojiti drugo računalo s kojim kontrolirate napon, a dodatna funkcija je što možete flešati BIOS preko USB-a. Dogodi vam se da oba BIOS-a prekinu za vrijeme snimanja i ne možete više pokrenuti ploču. Ubacite USB s odgovarajućim BIOS-om na njega i samo pritisnite tipku pokraj ROG konektora te se samo opustite dok ne završi postupak snimanja. Od dodatnih funkcija zaboravili smo napomenuti Go Button opciju i Q-Reset tipku. Ukoliko postoji kompatibilnost između memorije i matične, prije paljenja računala stisnite Go Button tipku i pričekajte dok računalo pokuša popraviti nekompatibilnost. Kada računalo zablokira pri ekstremnim uvjetima, ostaje vam ili ugasiti računalo ili resetirati što često može rezultirati istim rezultatom, gašenju računala. Q-Reset tipka omogućuje čišćenje BIOS i resetiranja računala tako da izbjegne S5 način rada i uđe odmah u BIOS.

ASUS R3E (31) ASUS R3E (32) ASUS R3E (33)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien