Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme vs. EVGA X58 Classified

Dvije vrhunske ploče po izgledu, a performanse? Kratko i jasno, koju god odaberete nećete biti razočarani. Obje ploče vam omogućavaju vrhunske mogućnosti za overklokanje, mnoštvo opcija, koje u skladu sa znanjem, može rezultirati neviđenim performansama. Uz toliko dodatnih funkcija, proizvođači su vam ono nemoguće napravili mogućim u minimalni trud. Ako niste u onoj skupini za postizanje ekstremnih performansi, također nećete biti razočarani s ovim pločama. Izlaskom X58 čipseta, mnogi su požurili s izdavanjem ploča. Tako je i ASUS napravio pogrešku s prvom revizijom Rampage Extreme x58 ploče. Prva i najvažnija stvar je bila ograničena mogućnost BCLK takta i ne baš sjajna regulacija, ali i nije ni loša. Mnogi su joj zamjerili korištenje samo tri PCI-E x16 utora, da ne idemo u širinu. Ovakav rasplet je svima bio jasan, a to je da ASUS ponovno želi vrh ponude. S Rampage III Extreme to možete i očekivati. Po samim performansama i mogućnostima spada u sami vrh ponude. Kako bi stvar bila još bolja, cijena ove ploče je dosta dobra, a iznosi oko 280€. Uz sjajni dizajn ploče, odlične mogućnosti, sumnjam da imate još što za poželjeti. Ono što nas je oduševilo je dodatno unaprijeđen BIOS i opcije u njemu. Osim BIOS-a, tu je ROG Connect opcija, Q Reset, BIOS FlashBack, u svakom pogledu opremljena ploča.

ASUS je mislio skoro na svaku sitnicu kada je dizajnirao ovu ploču. Nažalost zbog brojnih dodataka tu dolaze nešto lošije 2D performanse. Stvar je nešto bolja kod 3D aplikacija. Ono što možemo zamjeriti su kopče za memorijske utore. Prilikom stavljanja nema uopće problema, dok pri vađenju memorije iz utore donosi određene neugodnosti. Kako prvo ide jedna strana memorije van, zatim druga, nije baš dobro memoriju neravnomjerno vaditi iz memorijskog utora. Koliko god prednost ove ploče može biti što nema nForce 200 čip ili PLX, toliko može biti i mana kod SLI-a ili Crossfire-a. Ukoliko koristite tri ili četiri grafičke, nećete imati punu iskoristivost PCI-E utora i tu dolazi do pada performansi. S druge strane imati ćete bolje performanse kod korištenja jedne ili dvije kartice jer nForce 200 čip zna umanjiti performanse (oko 2% maksimalno). Također imali smo problema kod hlađenja. Ploča je došla s nešto olabavljenim hladnjakom koje je rezultiralo u izuzetno visokim temperaturama X58 čipa (+80°C). Nadamo se kako je ovo samo izuzetak s našom pločom i da takvih problema neće biti kod drugih ploča.

last1

Nakon odlične prve verzije Classified ploče, niti novija revizija nas nije razočarala. Namijenjena najzahtjevnijim korisnicima, ova ploča donosi izuzetne mogućnosti za postizanje vrhunski rezultata. Dizajn je napravljen gotovo savršeno kako kod jedne tako i kod druge ploče. Nakon odličnog dizajna kod prve revizije, nije se promijenilo mnogo ni kod E762, osim PCI-E utora. Ploča je fizički nešto duža pa to može predstavljati probleme kod ugradnje u kućište. Prvenstveno ova ploča je napravljena za Quad SLI / CrossfireX kombinacije. Toliko PCI-E utora sumnjam da bi itko koristio pri normalnom radu. Nakon brojnih pritužbi na pasivno hlađenje, tu je mali ventilator koji pomaže u održavanju temperature. Odlične OC mogućnosti ovu ploču svakako izdižu iznad konkurencije. Uz EVBot uređaj, spremni ste za apsolutni vrh performansi. Da ne bi bilo kako ploču samo hvalimo, tu je i par kritika. Jedna od najvećih je samo jedan BIOS čip. U slučaju prekida struje tokom instalacije nove verzije BIOS-a, ostali ste bez ploče jer ne nudi nikakvu vrstu dodatnog BIOS-a. Kod ovakve ploče ovo je nedopustivo i to je ogromni minus. Sreća u nesreći je što čip nije zalemljen za ploču pa je moguća instalacija drugog u takvim situacijama koji košta svega 5€. Dodatna zamjerka je i cijena ploče, koja vani iznosi oko 350€ što je za mnoge korisnike previše. Naravno, ako želite imate trenutno najbolje na tržištu, platit ćete nešto više.

last2

 Svatko tko hoće imati najbolju ploču na tržištu ne treba gledati dalje. Izuzetna kvaliteta izrade, savršene regulacija i dizajn izdižu ove ploče iznad drugih prisutnih na tržištu. Svakako uz sve to dolaze i performanse koje su svakako odlične. Kod EVGA-e postoje nešto malo slabiji rezultati u 3D aplikacijama zbog dodatnih nForce 200 čipova, dok u 2D aplikacijama radi vrhunski. Kod ASUS-ove ploče je situacija drugačija. Zbog izostanka nForce 200 čipa, 3D performanse su joj nešto bolje nego kod EVGA-e, dok u 2D performansama kaska. Također smo imali problema s verzijama BIOS-a i to kod obje ploče. Kod ASUS-a je bio problem da smo dobivali katastrofalne performanse dok se s novim BIOS-om stanje poboljšalo, dok kod Classified ploče smo imali problema s najnovijom verzijom u tom trenutku (v. 58) pa smo koristili prvi dostupni Gulftown BIOS. Kod obje ploče će zasigurno biti još pomaka u performansama. Ni ASUS Rampage III Extreme ni EVGA Classified vam neće omogućiti pretvaranje običnog i7 920 u zlatni primjerak ili nekakvu običnu memoriju u vrhunsku memoriju. Ono što vam ona omogućuje je izvlačenje maksimuma iz pojedinih komponenata, a s ovakvim kvalitetama su i više nego sposobne. Ono što moramo napomenuti da je cijena EVGA ploče veća za nšto više od 100€, a to je prvenstveno uzrok ugradnji dva nForce 200 čipa koja omogućuju Quad SLI, dok Rampage III Extreme ploča to ne podržava. U SAD-u ta je cijena nešto manja, ali je opet skuplja. Na našem tržištu nije moguće nabaviti EVGA-inu ploču pa je to dodatna mana. Da li su vas ploče zadivile ili razočarale, spremni ste toliko platiti za ploču, na vama je da prosudite, ali ukoliko nas pitate neće vas ni jedna razočarati.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien