Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme Black Edition

  • Ploča je dizajnirana za ekstremno hlađenje pa smo joj odlučili to i pružiti. Prvo smo ploču testirali na zraku s 4.5GHz taktom, a onda smo se koncentrirali na fazno hlađenje te tekući dušik. Vrtjeli smo već standardni dio za 2D testove. 2D testovi se sastoje od već standardnih programa koje ne moramo previše objašnjavati. Kako je ploča prošla u 2D testovima, pogledajte u slijedećim grafovima.
  • aidablender cine cine11 maxxmem pcmark pifast science spi winrar wprime x264

  • aida blender cine cine11 maxxmem pcmark pifast science spi winrar wprime x264

  • Ploču smo odlučili i probati prvo pod SingleStage hlađenjem, da bi vidjeli otprilike kako se ponaša na temperaturama ispod nule i usput ispitamo skaliranje Mem. kontrolera sa naponom, na temperaturi od oko -50C. Takodje smo iskoristili priliku da probamo i promene osnovnih napona na ploči u idle režimu i full load režimu rada. Ovde smo prijatno bili iznenađeni jer odstupanja između zadatih vrednosti i merenih su zanemarljiva (jedina razlika koja se javljala je bila za napon na Memorijskom kontroleru ali promenom džampera na ploči koji je zadužen za otklanjanje pada napona vrednosti su postale zakucane kao i kod ostalih napona).Takodje nam se svidela i mogućnost overklokovanja preko laptopa , naime ROG serija podržava konekciju putem USB/BlueTooth na spoljni uređaj ,kako laptop tako čak i mobilni telefon preko koga možete pristupiti osnovnim opcijama iz biosa i tako menjanjem napona , internog kloka ( BCLK) preko množioca samog procesora,što nam omogućava širok spektar mogućnosti prilikom ekstremnog OC-a. Menjanje takta procesora u toku testa je naročito interesantno u uslovima ekstremnog OC i 3D testova gde radimo grafičke testove procesor je u mogućnosti proći na višim taktovima a procesorske na nižim, pri istom naponu. Podešavanja u okviru Windows-a smo radili preko AISuite, i TurboV aplikacije u okviru njega. Asus se pobrinuo da obilje opcija i setovanja zadovolji sve ukuse. No da ne dužimo previše sa pričom.

    Overclock (1) Overclock (2) Overclock (3) Overclock (4) Overclock (5)

    Ploča je pokazala izuzetno stabilno ponašanje ne temperaturama koju se išle čak i do -155 C za procesor. Treba istaći da prilikom menjanja takta NB-a nismo imali nikakvih problema. Ploča Rampage III Extreme koja nam je bila takođe na testu je imala ovih problema, naime bilo kakvo menjanje setovanja vezanih za NB tokom benčovanja na Ln2 hlađenju je dovodilo do zamrzavanja sistema i jedino rastavljanje istog je moglo dovesti ploču u stanje da se na njoj može ponovo radit. Taktovi koje smo postigli su i više nego zadovoljavajući sa obzirom da nam je ovo bilo prvo druženje sa pločom na azotu. Takodje smo iskoristili priliku i da izmerimo napone prilikom samog testa na procesoru i cak i pri ovim ekstremnim uslovima odstupanja su bila više nego zanemarljiva. Nažalost zbog trotlovanja same kartice nismo napravili željeni rezultat koji bi još više upotpunio naše oduševljenje sa ovim parčetom hardvera.

     Overclock slike (1) Overclock slike (2) Overclock slike (4) Overclock slike (5)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien