Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme Black Edition

ASUS je Rampage 3 Extreme pločom prvi puta predstavio potpuno novu regulaciju zvanu Extreme Engine Digi+. Ona donosi analogno-digitalnu regulaciju. Koja je razlika između analogne ili digitalne i ove? Kombinirajući analognu regulaciju, koja je hladnija i efikasnija, s digitalnom, koja ima veću brzinu promjene frekvencije i stabilnija je pod opterećenjem, dolazi kao nešto jeftinija od potpuno digitalne regulacije, ali donosi bolje performanse od obične analogne. Na ploči se nalazi 8-fazna regulacija koja izuzetno točno određuje napon procesora koji kroz novi, Proadilizer kondenzator, dodatno čisti napon da bi bio što točniji. Obična Rampage 3 Extreme ploča je imala ogromnih problema s FPCAP kondenzatorom. Problem je bio u tome što kondenzator nije mogao raditi na niskim temperaturama, što je rezultiralo čudnim ponašanjem ploče pri ekstremnim testiranjima. Frekvenciju napona je moguće podesiti na 1000kHz, a struja dolazi kroz dva 8pinska EPS konektora koji su smješteni odmah pokraj regulacije. Hlađenje matične ploče se sastoji od tri dijela od kojih su dva međusobno povezani toplovodnim cijevima, a hladnjak za ICH10R je zasebni. Hladnjaci su dodatno estetski poboljšani s ovom pločom, a i nema više mogućnosti poboljšavati hladnjak osim dodatnim 40mm ventilatorom.

ASUS R3E BE (25) ASUS R3E BE (26) ASUS R3E BE (27) ASUS R3E BE (28)

Pokraj regulacije za procesor možemo uočiti i 3-faznu regulaciju za VTT/QPI i x58 čip. Isto tu je promijenjen FPCAP kondenzator te je još dodatno poboljšan dio za VTT/QPI regulaciju. Za razliku od drugih ploča, ASUS Rampage 3 Extreme Black Edition te Gigabyte X58A-OC ploče su poznate da idu vrlo visoko s Uncore frekvencijama upravo zbog poboljšane VTT/QPI regulacije. X58 čip je poznat po zagrijavanju tako da i Black Edition ploča ima problema s hlađenjem, ali ništa što bi ugrozilo 24/7h stabilan rad.

ASUS R3E BE (29) IF IF

Svi FPCAP kondenzatori na ploči su zamijenjeni s drugim, tako da i 3-fazna regulacija napona memorije nije bila izuzetak. Za razliku od Rampage 3 Extreme ploče, ova ploča nema nikakvo hlađenje za regulaciju. Mi osobno nismo imali nikakvih problema sa zagrijavanjem, a vjerojatno su ljudi u ASUS-u svjesni da nema potrebe za hladnjakom. ICH10R čip se ne grije puno, tako da nije potreban veliki hladnjak kako bi se držao pri radnim temperaturama.

Ispod zvučnog imena ASUS je u ovu karticu upakovao Asus Xonar zvučni sistem i BigFoot Killer mrežni adapter. Kartica je PCI-e i x1 brzine. Oklopljena je i tek zavirivanjem ispod haube možemo vidjeti da se ASUS zaista potrudio da napravi kvalitetno parče hardvera. C-Media CM6631 je srce zvučne kartice dok je DAC ,ADC konverter također u izvedbi Cirrius logic, konkretno DAC je CS4396 a ADC CS5361. Texas Instrumentsov TPA6120A2 čip je zadužen za kvalitetan zvuk , uz dobre slušalice bi trebao da omogući vrhunski ugođaj.Što se tiče audio priključaka kartica je opremljena sa 3.5″ stereo audio izlazom i 3.5″ audio ulazom, kao i digitalnim izlazom. Pri izradi same kartice se nije štedelo ni na ostalim komponentama što se iz priloženih slika može i vidjeti.

 ASUS R3E BE (30) ASUS R3E BE (31) ASUS R3E BE (32)

Zvučna kartica ima stereo izlaz i testirali smo je sa BOSE slušalicama i naš subjektivni utisak prilikom preslušavanja muzike i malo igranja je da je ASUS odradio odličan posao.

  ASUS R3E BE (33) ASUS R3E BE (34) ASUS R3E BE (35) ASUS R3E BE (36)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien