Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme Black Edition

Od svake high end ploče očekuje se sve najbolje, a tako i pakiranje. S cijenom Black Edition ploče očekujemo ne samo vrhunske performanse nego i odličnu opremljenost. Ploča dolazi u velikoj, crnoj kutiji na kojoj su naravno otisnute sve prednosti ploče i neka svojstva koja se ne nalaze na suparničkim proizvodima. Ploča se može vidjeti i kroz kutiju jer se jedan dio kutije otvara, a osim ploče možete vidjeti i Thunderbolt zvučnu i mrežnu karticu.

 ASUS R3E BE (1) ASUS R3E BE (2) ASUS R3E BE (3) ASUS R3E BE (4)

Osim Thunderbolt kartice, uz ploču dolaze brojni kablovi koji su praktički standard kod matičnih ploča. Novosti su kablovi za temperaturu pomoću kojih možete odrediti temperaturu određenih komponenata. Možete primjerice staviti senzore na memoriju i time točno znate na koliko vam memorija radi. Na ploči se nalazi bežična mrežna kartica, a od opreme se nalazi dvije male antene s kojom poboljšavate doseg mreže. Popis sve opreme je:

• 1 x ROG Connect kabel
• 1 x 3-Way SLI kabel
• 1 x SLI kabel
• 1 x CrossFire kabel
• 1 x 2-in-1 ASUS Q-Connector Kit
• 3 x 2-in-1 SATA kabel
• 1 x 2-in-1 SATA 6G kabel
• 1 x 2-port USB2.0 + ESATA module
• 1 x I/O limić
• 3 x Thermal Senzor kablovi
• 1 x Vezice za vezivanje
• 1 x ROG naljepnica
• 1 x 12-in-1 ROG naljepnica
• 1 x USB to USB kabel
• 2 x Wi-Fi antena
• 1 x NB ventilator

ASUS R3E BE (5) ASUS R3E BE (6)

Gledajući ASUS Rampage 3 Extreme Black Edition ploču, možemo reći da izgleda vrlo impresivno. Pazilo se na dosta detalja, nastojalo se upakirati izgled hladnjaka sa samim dizajnom ploče, a cijela ploča je nastojala izgledati opako jer je namijenjena najžešćim entuzijastima i overclockerima. Na ploči se nalaze četiri PCI-E x16 utora te dva PCI-E x1, šest DDR3 utora za memoriju i impresivnu regulaciju napona koja se već dokazala kao jedna od najboljih trenutno na tržištu. Osim što je ploča bila dizajnirana za overclockere, ASUS je znao da to nije jedina stvar koja podiže prodaju. ASUS je doslovno natrpao sve što bi jedan krajnji korisnik mogao tražiti od matične ploče. Tako je tu vrlo bogat I/O panel s brdo konektora, a tu je i USB 3.0 te SATA-III konektori.

ASUS R3E BE (7) ASUS R3E BE (8) ASUS R3E BE (9) ASUS R3E BE (10)

Prostor oko utora za procesor nije nešto posebno čist kakvim smo se nadali, a to prvenstveno možemo zahvaliti regulaciji napona koja je vrlo kompleksno dizajnirana. Regulacija napona se promijenila jer je stari FPCAP kondenzator pravio problema pri niskim temperaturama te su ti problemi uklonjeni tako što je tu sada Proadilizer. Osim tog kondenzatora, sama regulacija napona je identična kao na običnoj Extreme ploči koja je već dokazana da je izvrsna. Matična ploča dobiva struju preko 24 pinskog ATX konektora te preko dva 8 pinska EPS od kojih je samo jedan potreban za 24/7h.

ASUS R3E BE (11) ASUS R3E BE (12) ASUS R3E BE (13) ASUS R3E BE (14)

Ploča dolazi s šest utora za memoriju te podrškom za 24GB DDR3 memorije. Ploča nije standardnih dimenzija, već je nešto veće širine. Razlog tomu leži u ugradnji mjernih mjesta, tipki za paljenje i resetiranje kod memorijskih utora te je uz sve to dodan i interni USB 3.0 konektor. Jedna od novosti je i LED poster pomoću kojeg možete točno znati u čemu je problem prilikom podizanja računala. Tu se još uvijek nalaze četiri male ledice koje točno govore da li se radi o memoriji, procesoru, grafičkoj kartici ili o diskovima prilikom bootanja, a uz LED poster sada još preciznije možete saznati problem. Mjerne točke su još dodatno unaprijeđene, tako da osim što imate gumbiće za ugradnju posebnih kablova za mjerenje, sada se još dodatno nalaze i točke na ploči kada trebate nešto nabrzinu provjeriti.

 ASUS R3E BE (15) ASUS R3E BE (16) ASUS R3E BE (17)

U donjem dijelu vidimo potpuno novi dizajn utora za nadogradnju koji je uveden s Rampage 3 Extreme pločom, a s ovom pločom je samo drugačija boja. Prvenstveno je ploča namijenjena za kombinaciju s više grafičkih kartica pa je i dizajnirana da može primiti čak četiri kartice koje zauzimaju dva utora za hlađenje putem PCI-e x16 utora. ASUS je ciljao i na korisnike koji bi ovu ploču koristili i za 24/7h sistem pa se zato tu nalaze i dva PCI-E x1. Kako biste iskoristili puni potencijal PCI-E utora, ASUS se nije odluči koristiti nForce 200 čip kod ove ploče tako da ploča nema punu propsnost PCI-E utora što može biti rezultirati manjim performansama kod multi sistema. Da stvari nisu crne, ASUS se pobrinuo i za takve korisnike te predstavio ASUS Xpander koji dolazi s dva NF200 čipa te pruža maksimalnu propusnost PCI-E x16 utorima.

ASUS R3E BE (18) ASUS R3E BE (19) ASUS R3E BE (20) ASUS R3E BE (21) 

Osim PCI-E utora, možemo naći čak osam SATA konektora. Za razliku od Rampage 3 Extreme ploče koja je omogućavala dva SATA-III konektora @ 5GB/s propusnosti, Black Edition ploča omogućuje dva SATA-III @10GB/s propusnosti. S toga imamo ukupno osam SATA konektora od kojih su dva SATA-III, a šest SATA-II, a na I/O panelu možemo naći još dva eSATA. Od ostatka opreme je sve skoro isto, dva BIOS čipa što je standardni dio skoro svake ploče, a za prebacivanje se koristi crvena tipka u desnom rubu. Osim njih, u donjem dijelu prevladavaju i konektori za stražnje limiće poput USB-a, Firewire-a. I/O panel je još dodatno unaprijeđen time što se na ploči nalazi bežična mrežna kartica s dvije dodatne antene. Svakako vrlo korisna stvar jer se u gotovo svakom domu sada nalazi bežični internet.

ASUS R3E BE (22) ASUS R3E BE (23) ASUS R3E BE (24)

Od ostalih mogućnosti tu su još uvijek Go Button, Q-reset i ROG USB Connect opcije. Ubacite USB s odgovarajućim BIOS-om na njega i samo pritisnite tipku pokraj ROG konektora te se samo opustite dok ne završi postupak snimanja. Go Button tipka je odlična ukoliko postoji nekompatibilnost između memorije i matične, prije paljenja računala stisnite Go Button tipku i pričekajte dok računalo pokuša popraviti nekompatibilnost. Nakon toga će računalo naći parametre koji rade i ući u BIOS. Kada računalo zablokira pri ekstremnim testiranjima, ostaje vam ili ugasiti računalo ili resetirati što često može rezultirati istom situacijom, gašenju računala. Q-Reset tipka omogućuje resetiranje računala tako da izbjegne S5 način rada i uđe odmah u BIOS te parametri koji su prije bili podešeni ostanu tako da možete promijeniti nešto što znate da vam radi probleme.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien