Posljednji članci

ASUS Radeon EAH6850 DirectCU

Mnogi su očekivali da sa novom serijom Radeon-a, dobiju unapređenje većih proporcija, ali je AMD na vreme najavio kako se radi o “refresh-u”, a ne o potpuno novoj generaciji. Ipak, kako se ništa na temu procesa izrade nije promenilo, a tu pre svega mislimo na činjenicu da TSMC nije otišao dalje od 40nm proizvodnog procesa, veliki za veliki napredak jednostavno nema previše mesta i sve se svodi na optimizacije. Takođe, TSMC ima u planu prelaz na 28nm, preskačući 32nm litografiju, a to znači da je AMD napravio veoma pametan potez, s obzirom da je novi proces najavljen tek za kraj 2011. godine. Interesantno je i to da je ovo “osveženje” počelo sa modelom za koji se ne može najjasnije reći kao čija zamena je predstavljen. Novi GPU je jednostanvo na pola puta između Juniper i Cypress čipova, uz određene izmene koje bi trebale da ga učine efikasnijim.

 

Barts, čip koji je izašao prvi, predstavlja početnu fazu ekspanzije Radeon-a HD6000, a nalaziće se na modelima HD6850 i HD6870. Nakon njega u planu su Cayman i Antilles, koji predstavljaju kodna imena Radeon-a HD6970/HD650 i HD6990 respektivno. U pitanju je novi GPU koji je revizija postojeće arhitekture, ali su izvršene mnoge modifikacije kako bi Barts bio što efikasnije parče silikona. Izrađen u 40nm, sa površinom od 255mm2 , Barts je oko 25 procenata manji od Cypress-a. Ovo jasno govori u prilog tome da HD6850 nije direktna zamena za HD5850 u hardverskom smislu. Barts poseduje maksimalan broj od 1120 Stream Procesora, odnosno 14 blokova od po 80 SP-a, a kod Radeon-a HD6850 broj radnih blokova je 12, što znači da na raspolaganju poseduje 960 Stream Procesora. Dakle, to je 480 SP-a manje nego njegov “prethodnik”. Cenovno mu bliži, HD6870, mu je sa svojih 1120 SP-a, kartica koja bi trebalo da bude sličnija po performansama. Interesantno je to što AMD tvrdi da, i pored činjenice da je Cypress kompleksniji GPU, HD6870 sposoban da mu izađe “na crtu”, kao i to da daje bolje rezultate u 3D Mark Vantage-u. Pored broja SP-a, smanjen je i broj teksturnih jedinica sa 72 na 56, što je posledica smanjenog broja Stream Engine-a odnosno blokova. Sa druge strane broj poboljšanja nije mali, pre svega unapređena je jedinica koja se bavi teselacijom koja je doživela svoju sedmu generaciju.

 

To znači da u istim situacijama, HD6850 i HD6870 imaju snažniji geometrijski rendering kao i brži rad pri teselaciji. Uz to primenjena je Adaptivna teselacija koja omogućava da se samo bliski objekti prikazuju u punoj komplesnosti, dok će udaljeni objekti biti pod mnogo manje intenzivnom obradom teselacije. Pored toga novi GPU je bolje optimizovan i sada će Anisotropic Filtering i Antialiasing biti još manji udarac na performanse, a takođe je izveden i kvalitetniji algoritam, pa je prikaz AA i AF poboljšan u odnosu na ranije modele. UVD je sada u svojoj trećoj iteraciji ozbiljan plus na strani Radeona uopšte, jer će ga cela generacija 6 posedovati, a to znači mogućnost hardverske akceleracije BluRay (3D), mpeg 2 i 4, h.264 i drugog video materijala, što će sistemima sa slabijim procesorima biti od velike koristi. Iako je smanjena površina, efikasnost po pitanju potrošnje energije se nije previše menjala. Maksimalna potrošnja od 151W kod snažnijeg, odnosno 127W kod slabijeg modela nije preterano veliki napredak. Razlog je u visokom taktu, koji nadoknađuje nešto manji broj Stream procesora, a kako se i dalje radi o TSMC-ovom 40nm proizvodnom procesu, očekivati velike promene bi bilo previše. Doduše smanjena je potrošnja u mirovanju, ali u svega par vati, što je normalno, jer je u ovom modu i HD5000 serija bila odlična. Još jedna stvar je ostala ista, a to su podrška za DirectX i ShaderModel, tako da HD6800 modeli poseduju podršku za DX11 i SM5.0. Mogućnost konekcije sa izlaznim uređajima je takođe pretrpela određene izmene, pa će HD6800 modeli posedovati do pet izlaza, pa je recimo tipična postavka 2x mini DisplayPort, HDMI, 2xDVI port, što je za svaku pohvalu.

 

Takođe možete kao i kod prethodnih modela koristiti Eyefinity tehnologiju za povezivanje do 6 monitora sa samo jednom kartom! Ovo je izvodljivo uz pomoć MultiStream hub-ova, ali je nažalost ograničena kao i ranije na DisplayPort interfejs. Šteta je što je ovaj standard još uvek na margini, a verujemo da samo kada bi ga NVIDIA-a podržala na način na koji to radi AMD, njegova ekspanzija bi bila daleko brža. Podrška za HDMI interfejs u verziji 1,4a znači da će biti omogućena nativna veza sa 3D monitorima i televizorima koji koriste osveženje od 120Hz. Interfejs za komunikaciju sa matičnim pločama je i dalje standardni PCI Express 2.0. Ovim smo pokrili najširi spektar unapređenja što je dovoljno da shvatite kako će novi GPU-ovi biti veoma svestrani, čime bi trebalo da pokriju potrebe što većeg broja korisnika. Mi smo na premijernom testu imali modele iz dve kompanije. Prvi do nas je stigao ASUS HD6850 sa svojim DirectCU modelom, dok je Sapphire bio drugi i poslao nam je svoje viđenje novog HD6850. Interesantno je to da oba modela predstavljaju karice sa modifikovanim rashladnim sistemom. Ovo se dugo nije desilo, jer najčešće je bar jedan model izveden po “PS-u”. Krenimo redom…

 

{jospagebreak_scroll title=ASUS EAH6850 DirecCU iz prve ruke}

 

Prvi model koji se našao na testu, nas je prijatno iznenadio u svakom smislu. Kvalitetno pakovanje, velika kutija, u već viđenom ASUS-ovom maniru. Propratni paket je standardno skroman, a sadrži diskove sa drajverima, dokumentaciju, crossfire kabl i DVI to VGA konvertor. Pored navedenog, jedino iznenađenje predstavlja kožna futrola sa prostorom za osam diskova, koju dugo nismo videli u ASUS-ovim pakovanjima. Izrada kartice je odlična, dizajn crne štampane ploče koja se koristi je po svemu sudeći recikliran, što znači da se koristio za neki od modela iz prethodnih generacija. Nismo imali vremena da proverimo zasigurno, a ukoliko je to tačno, ovo bi trebalo da redukuje cenu u samom startu. Karticom dominira kuler sa pristojno dizajniranim plastičnim oklopom, ispod kog se nalazi rashladni profil izrađen od aluminijuma. Kroz njegova rebra prolaze dva podeblja heatpipe-a prečnika 8mm. Ventilator je klasičnog dizajna, prečnika sedam centimetara. Kao i kod ostalih DirectCU modela iz ASUS-a, caka je u bazi kod koje rashladne cevi naležu direktno na površinu grafičkog čipa.

 

Tim pristupom je prenos toplote efikasniji i ravnomerniji. Ovo rešenje se pokazalo kao fantastično kada je EAH6850 u pitanju, pa čak ni pri ekstremnim taktovima koje je ovaj model ostvario, temperatura nije ugrožavala rad kartice. Maksimalna temperatura od 69 stepeni pri maksimumu na standardnim taktovima je za svaku pohvalu. Od raspoloživih konekcija EAH6850 poseduje HDMI, Display port i dva DVI izlaza. S obzirom da je i kod Sapphire-ovog modela isti ovakav raspored, možemo pretpostaviti da je Radeon HD6850 projektovan za jedan konektor manje nego snažniji model. Od naponskih konektora na kartici ćete naći jedan 6pin molex, što je jedan manje nego što se obično nalazi na karticama ove klase.

 

Za komunikaciju u CrossFire X režimu, na raspolaganju je samo jedan CrossFire konektor. Ispod kulera nailazimo na Barts GPU, oko koga se nalazi osam memorijskih čipova koji čine ukupno 1GB memorije GDDR5 tipa, na magistralama od 32bita. Dakle, HD6850 poseduje 256bitni memorijski interfejs. Memoriju je potpisao Hynix, a po taktu i oznakama na njima došli smo do zaključka da im je odziv 1ns. Taktovi koje je propisao AMD za referentni HD6850, iznose 775MHz za jezgro i 4GHz za GDDR5 memoriju. Ovo su prilično visoki taktovi, ali je ASUS želeo da svom modelu pruži blagu prednost pa je povećao takt jezgra za 15MHz, što znači da mu GPU radi na taktu od 790MHz.

 

Kako je na kutiji, velikim slovima dominiralo VoltageTweak logo, jasno je bilo za koji populaciju je ova kartica namenjena – overklokere! Svakako nismo odoleli, a da ne ispitamo koje su krajnje mogućnosti ove kartice kako za overklok tako i na kom maksimalnom naponu može stabilno da radi i kakav to benefit u performansama donosi. Ostali smo zadivljeni nakon OC sesije, tokom koje se kartica zaustavila na stabilnih 10362Hz za GPU i čak 4,6GHz  (mi smo koristili 4400 MHz za testiranje jer nismo videli razlike između 4600 i 4400 MHz) za memoriju. Ovo je postignuto na voltaži od 1,35V što je maksimum koji SmartDoctor, ASUS-ov softver namenjen OC-u, dozvolio. Čak i na ovako visokim taktovima i naponu, kartica je funkcionisala stailno, pritom temperatura nije ni u jednom mometnu ušla u “crvenu zonu”, već je ostala na sigurnih 76 stepeni, što je najviša tačka koju je ova kartica dostigla.

 

Performanse na fabričkim taktovima govore u prilog tome da je AMD dobro znao šta radi, pa smatramo da je prava pozicija ove kartice tik ispod Radeon-a HD5850, dok će cenom verovatno kroz koji mesec naginjati HD5770 modelima. Takođe, najveća verovatnoća je da je zapravo prava ideja da se izađe na crtu GeForce-a GTX460 768MB, a u tome je AMD uspeo u potpunosti. Već smo načuli da NVIDIA planira da ubrzano spusti cene svojih GTX460 modela čime mogli da ostanu konkurentni.

 

{jospagebreak_scroll title=Test sistem, overkloking i potrošnja}

 

Što se overklokinga i samih performansi tiče, napredak se vidi “iz aviona”, skok je evidentan i moramo priznati da je sa njima ASUS izašao iz okvira naših očekivanja. Ovo je jasan razlog da mu se preda nagrada Editor’s Choice, jer je bez pogovora zaslužuje i verujemo da neće biti previše modela koji će imati ovakve mogućnosti. Potrošnja je u granicama očekivanog, te nekih značajnijih komentara o ovoj priči nemamo.

 

No da se vratimo na overklok. Nakon tri dana ubeđivanja samih sebe da temperature sa zadatim naponima nisu “normalne” i da možemo da očekujemo veoma dobre rezultate, nakon svih sati provedenh u traženju maksimalnog stabilnog kloka rezultati su sledeći. Naime, maksimalni klok za GPU zaustabio se na 1062MHz, tj. 35% overkloka (790 MHz je default klok ove karte, tj. 15% više nego referentni modeli). Moramo priznati da smo u jednom trenutku postali “alavi” te smo išli i na 1102MHz za GPU. Međutim i pored toga što je karta prošla 3DMark Vantage, artifekti su bili prisutni te i nekoliko testova je pokazivalo slične simptome. Možda najimpresivniji podak je i taj da karta nije prelazila više od 76C, na 70% broja obrtaja ventilatora DirecCU hlađenja.

 

{youtube}o2YDUtY0ic4{/youtube}

 

Za test sistem nastavili smo u maniru AMD boja, i to sa 6 jezgara overklolokovanih na 4GHz.

 

MB: ASUS M4A78TD-V EVO

 

CPU: AMD Phenom II X6 [email protected] GHz

 

MEM: 2×2 Kingston 2133 MHz

 

HDD:WD 500 GB blue

 

Napajanje: Cooler Master Ultimate 900W

 

Hlađenje: Cooler Master v10

 

LCD: HP 22”

 

OS: Windows 7 Ultimate 64bit

 

{jospagebreak_scroll title=FutureMark 3DMark Vantage}

 

Najzahtevniji 3DMark je davao prednost GTX460 modelu, ali ovo je sintetika pa će samo entuzijastima biti od presudne važnosti. Uz to vidi se i koliko kartica dobro skalira prilikom OC-a, pa se po performasama gotovo izjednačava sa MSI-jem koji čak nije direktan konkurent HD6850ici.

 

{jospagebreak_scroll title=Unigine Heaven 2.1 DX11+Tess High [fps]}

 

Još jedan sintetički test, koji zaista impresivno izgleda, daje odlične rezultate kada je HD6850 u pitanju, overklokom se gotovo izjednačava sa skupljim GTX460 1GB.

 

{jospagebreak_scroll title=Crysis Warhead Gamer DX10[fps]}

 

Zanimljivo je da već od prvog realnog testa, ATI odlično izlazi na kraj sa skupljim protivnikom u modovima sa uključenim AA i AF. Ovde do izražaja dolazi bolja optimizacija za AA i AF u odnosu na raniju generaciju, pa ne treba da vas čudi to što je baš tada brža od konkurenta.

 

{jospagebreak_scroll title=Batman: Arkham Asylum High[fps]}

 

Igra iz NIMTBP programa, jasno daje prednost NVIDIA kartici, što i ne treba previše da čudi. Ipak, kako ova igra radi dobro i na „tosteru“ nije previše bitno da li ćete se igrati u 100 ili 150fps, čak i na najvišim rezolucijama sa svim detaljima na maksimumu.

 

{jospagebreak_scroll title=Metro 2033 DX11+tess Very High [fps]}

 

Metro je očigledno neigriv kada se sve opcije postave na maksimum, uključujući 4xAA i teselaciju. Tada jednostavno na oba testna modela, bez obzira na rezoluciju nećete dobiti igriv framerate. Stvari se mnogo nisu promenile ni sa isključivanjem AA i AF, a to znači da ćete morati redukovati vizuelni izgled igre zarad boljih performansi. Blagu prednost ovde ima NVIDIA, ali premalu imajući u vidu razliku u ceni.

 

{jospagebreak_scroll title=S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat DX11Ultra [fps]}

 

Odlične performanse, uz veoma dobar skok pri OC-u, još jednom potvrđuju odlično skaliranje HD6850 modela.

 

{jospagebreak_scroll title=AvP DX11 max [fps]}

 

Razlika u korist NVIDIA u meri koju nismo očekivali. Verujemo da ni direktna konkurencija Radeon-u HD6850 – GTX460 768MB, ne bi dala mnogo slabije rezultate, a to nam se ne dopada. Razlika u korist 460ice je u najvišoj rezoluciji gotvo 30 procenata.

 

{jospagebreak_scroll title=DIRT 2 DX11 Ultra [fps]}

 

Odličan performans Radeon-a, pogotovo kada je bio overklokovan kada pristiže i GTX460.

 

{jospagebreak_scroll title=Resident Evil 5 High DX10 [fps]}

 

U ovom konzolaškom port-u, HD6850 briljira, ostavljajući NVIDIA-in skuplji proizvod u „prašini“. Pri overkloku dobijamo preko 10% ubrzanja. Doduše, kao i Batman AA, ovo je jedna od nezahtevnih igara.

 

{jospagebreak_scroll title=Zaključak}

 

S obzirom da je u pitanju osveženje, a ne nova generacija sud je malo teže doneti. Pre svega ovde mislimo na činjenicu da ovog modela još uvek nema na tržištu. Sve ostalo mu govori u prilog, a to se odnosi na veoma dobre performanse i overkloking, nizak stepen zagrevanja i umerenu potrošnju. U slučaju da imate NVIDIA 460 ili pak AMD HD 5850 grafičku kartu u tom slučaju savetujemo vam da dobro razmislite da li vam treba ili ne treba upgrade.  Da priča bude još interesantnija, u poslednjem trenutku dobili smo info da bi ASUS EAH6850 DirectCU treba da košta oko 185EU. Sa ovom cenom ovaj model predstavlja kako najbolju kupovinu, tako i dobija našu preporuku za jedan stepen više u vidu Editor’s Choice nagrade te u slučaju da nemate NVIDIA 460 ili AMD HD 5850, ASUS EAH6850 DirectCU je naša definitivna preporuka.

 

Grafičku kartu ustupio: ASUS

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien