Posljednji članci

ASUS O!PLAY TV PRO

Da li je naš region spreman za multimedijalne uređaje visokih performansi i ozbiljne specifikacije, da li nam to u uopšte treba? ASUS O!PLAY TV PRO nam je u rukama, pa pogledajmo šta nam to nudi. Pre nego što pređemo na to šta donosi nova „aždaja“ osvrnućemo se na ono što nam je ASUS nudio u proteklom periodu. Pre okvirno nekih godinu dana, ili pak možda malo jače u našem regionu pojavio se model oznake O!PLAY Mini (jedan od 10 modela koji su u ponudi). Odmah po pojavi pomenutog uređaja na tržištu, bilo je jasno unapred da će interesovanje biti veliko.

 

Naime, sa dimenzijama koje su mogle da se po veličani mere sa dve okvirno paklice cigareta, ovaj uređaj nije zauzimao mnogo prostora i savršeno bi se uklapao uz neki veći televizor ili LCD monitor. Druga po nama bitna stavka je svakako cena, koje se još uvek kreće oko 75EUR. Šta nudi pomenuti uređaj za taj novac? U kratkim crtama, veliki broj video formata, slika, audio zapisa itd. moguće je projektovati preko O!PLAY Mini medija plejera. Za konekciju sa izvorima fajlova, ASUS je obezbedio USB port 2.0 standarda i mogućnost povezivanja najčešće korišćenih formata medija kartica preko implementiranog čitača kartica. No, da li je ovo dovoljno svakom korisniku? Rekli bi da nije.

 

Najveći problem ovog uređaja je nedostatak povezivanja na internet, bilo da je LAN ili WiFi u pitanju. Generalno postoje korisnici koji bi samo da rasterete svoj računar, i da jednostavno prebace na eksterni USB HDD omiljene filmove i muziku, te da im ovaj uređaj služi isključivo za reprodukciju pomenutih sadržaja. Postoji i druga grupa ljudi koja bi ipak da „uposli“ malo više svoj medija plejer, tj. koja bi preko pomenutog uređaja da pristupi i socijalnim mrežama, ili recimo omiljenom youtube kanalu, da strimuje preko WiFi mreže video sadržaj na TV preko medija plejera, ponovićemo preko WiFi mreže ili prostije rečeno totalno bežično. Za takvu grupu korisnika ASUS je unapredio Mini model, te u kućište identičnih dimenzija starijeg brata, ubačene su nove komponente i svetlost dana je ugledao model pod oznakom „Mini Plus“. O!PLAY Mini PLUS pored toga što je delio skoro identično kućište sa prethodnikom bez sufiksa „PLUS“ deli i dosta toga drugog, sa tim što su unapređenja očigledna i na prvi pogled. Naime, povezivanje sa USB memorijom i čitač kartica koji se nalazi na prednjem delu „Minija“ prisutno je i kod „Mini PLUS-a“, dok se osnovna razlika ipak krije pozadi i unutar kućišta. O!PLAY Mini plus poseduje WiFi modul koji omogućava konekciju na internet preko bežične internet mreže, povezivanje računara bežično sa uređajem te i strimovanje raznoraznih video sadržaja. Kada smo kod striminga, pokušaćemo da vam dočaramo jedan od scenarija sa kojim ćete moći prepoznati benefite ovog uređaja. Naime, kako ste povezali bežično svoj O!PAY Mini PLUS sa vašim računarom, video sadržaj sa vašeg računara totalno bežično možete da strimujute sa O!PLAY Mini Plusa, tj. video sadržaj sa vašeg recimo laptopa moćićete da vidite na vašem televizoru. U tom slučaju u koliko upravo vi radite nešto na računaru, u istom trenutku vama draga osoba pored vas može da gleda film na televizoru koji se nalazi na vašem računaru. Ako na to dodamo da je omogućen i pristup velikom broju online TV stanica, radio stanica, pristup socijalnim mrežama i šeringu sadržaja, jasno je koliko je O!PLAY Mini PLUS ozbiljna „igračka“.

 

Međutim da li tu treba da vam stanu apetiti? Šta se dešava ako želite da snimite određeni sadržaj sa neta i gde da ga snimite, šta se dešava ako želite da imate ugrađen TV tuner i da opet sadržaje sa istog želite da snimite, ili pak opet gde da sve to snimite? Odgovor leži u O!PAY TV PRO medija plejeru, sa kojim ćemo početi ovu priču.

 

{jospagebreak_scroll title=Šta to ASUS O!PLAY TV PRO donosi}

 

ASUS O!Play TV Pro spakovan je u veliku crnu kutiju, na kojoj dominiraju objašnjenja funkcionalnosti osnovnih feature-sa i tehnologija. U pakovanju pored uređaja nalazi se veliki broj kablova za povezivanje, adapter za napajanje, američki i evropski izmenjivi utikač, prateća dokumentacija i daljinski upravljač. Dizajn samog  uređaja je veoma atraktivan i radi se o potpuno crnom glossy dizajnu, koji odaje utisak kvaliteta i dugovečnosti (što ne mora da znači da će svakome svideti).

 

 

Uređaj sa prednje strane ima dvoje vratanaca – sa desne strane kavez za HDD, u koji stavljate vaš 3.5″ SATA hard disk koji ste prethodno kupili, dok se sa leve strane nalazi USB 2.0 port, 4u1 čitač kartica, PC link i USB 3.0 port. Kada je uređaj uključen u njegovoj sredini između vratanaca, nalazi se srebrni deo sa power dugmetom, na kojem je smeštena plava lampica koja kada svetli daje do znanja da je uređaj upaljen. HDD se veoma lako psotavlja, i dovoljno je da ga postavite u „šine“ uređaja i lagano gurnete u njegovo ležište. Na pozadini uređaja nalazi se mala „harmonija“ konektora, tj:  Koaksialni audio izlaz; Optički audio izlaz; Video izlaz; Audio izlaz levi i desni kanal; Komponentni video izlaz; USB 2.0; Gigabitni LAN port; HDMI izlaz (kabl uključen u paketu); RF ulaz; RF izlaz; Ulaz za napajanje.

 

ASUS O!Play TV Pro unapređuje gledanje televizije u vašoj dnevnoj sobi ili nekom drugoj prostoriji u pravo digitalno HD iskustvo, i omogućava vam jednostavno korišćenje i distribuciju sadržaja. Osnovna funkcija mu je reprodukcija i snimanje digitalnih programa, a podržava više od 50 različitih multimedijalnih formata, što će reći skoro sve trenutno dostupne, uključujući i formate u 3D izvedbi. Ekskluzivna O!Easy tehnologija donosi određene funkcije na “klik” kao što su strimovanje i deljenje fajlova, i reprodukcija, a opcija „da bude uvek uključen“ pruža vam direktan pristup velikom broju onlajn zabavnih servisa, i sve to pomoću samo jednog uređaja.

 

Reprodukcija i snjimanje sadržaja digitalne Televizije

O!Play TV Pro ima ugrađen DVB-T tjuner koji omogućava direktan pristup „free-to-air“ TV programima visokog kvaliteta. Korisnici mogu planirati unapred sadržaje koje žele da pogledaju pomoću opcije EPG – Electronic Program Guide (Elektronski vodič za programe) koja omogućava pravljenje rasporeda na osnovu vaše lokacije, do nedelju dana unapred. Da bi priča bila još interesantnija O!PLAY TV PRO ima opciju ugradnje 3.5“ HDD ili SSD storage uređaja, te sve sadržaje možete snimiti uz pomoć Personal Video Recorder-a (PVR) koji je već ugrađen, interesantno zar ne? Još jedna od interesantnih opcija jeste i ASUS “TimeShift”, a ona služi da pauzirate i kasnije rezimirate ono što ste gledali u slučaju kada se morate udaljiti od TV prijemnika na kratko ali ne želite da propustite nijedan trenutak vašeg omiljenog programa.

 

Podrška za preko 50 formata – uključujući 3D medije

Kompatibilnost sadržaja je kritična tačka za većinu medija plejera, i zato vam O!Play TV Pro pruža uživanje u preko 50 različitih multimedijalnih standarda bez dodatnih modifikacija u ulaska u prenatrpane meni opcije. Od onih bitnijih istaći ćemo ISO, MKV, RM/RMBV, MVA, AVI, MPEG1/2/4, i MP4. Možda najsvetliji podatak kada je video reprodukcija u pitanju jeste i mogućnost  3D podrške, te ovaj uređaj koristi H.264 MV (TS, M2TS, and BD-ISO), i na taj način podrška je proširena i na najnovije 3D formate.

 

Ekskluzivna ASUS O!Easy tehnologija renderuje HD multimedijalne sadžaje zarad što boljeg uživanja

Dodavanjem O!Easy tehnologije, pomoću koje se vaš O!Play TV Pro uređaj momentalno povezuje sa kućnom mrežom i ostalim uređajima, reprodukcija, strimovanje i deljenje HD sadržaja postalo je lakše nego ikad.

 

Paket uključuje nekoliko funkcija na “klik”:

– O!Capture: deljenje medija i TV programa na Facebook-u

– O!Replay: ponovo reprodukuje poslednjih sedam sekundi programa

– O!Direct: strimovanje sadržaja sa vašeg desktop računara ili laptopa na TV

– O!MediaShare: bežično strimovanje sadržaja sa mobilnih uređaja na TV – po nama najinteresantnija opcija

– AutoPlay: ubacite i pustite video sadržaje koji se nalaze na vašem USB-u ili SD/MMC/MS/xD kartici bez dodatnog instaliranja ili podešavanja unutar menija, jednostavno upališ „ubodeš flešku i to radi“.

 

{jospagebreak_scroll title=U praksi}

 

Tokom testirana uređaj nije imao nikakvih problema. Uređaj maksimalno iskorišćava protok kako bi se umanjilo kočenje i kašnjenje kod skidanja sadržaja i strimovanja, čak i kad su Full HD sadržaji u pitanju. U praksi to bi značilo da ovaj model posedovanjem WiFi ugrađenog modula i Gigabitne LAN veze, možete da iskoristi raznorazne NAS mogućnosti koje smo pomenuli na prethodnoj strani. Ukoliko imate 3D televizor ili monitor, biće vam zanimljiva podrška za Full HD 3D materijal, a ako na njega želite da kačite USB 3.0 proširivu memoriju, sigurno ćete ceniti prisustvo USB 3.0 porta. Acetrax, Facebook, YouTube Leanback, DailyMotion, Flickr, i Picasa su već podešeni u uređaju kako biste mogli odmah da pristupite ovim servisima. Rad u meniju je krajnje jednostavan.

 

Bežično povezivanje je lako i svodi se na dva klika tokom konfigurisana. DVB-T standard koji je vezan za prikaz digitalnih kanala ograničen je na verziju 1 (DVB-T 1) i sa tim građani recimo Hrvatske i Slovenije moći će da iskoriste pun potencijal ovog uređaja. Na žalost korisnici iz Srbije biće uskraćeni za ovu opciju, jer DVB-T1 i DVB-T2 nisu podržani u toj zemlji, sa naznakom da recimo RTS1 kanal povremeno pušta u rad pilot projekat baziran na DVB-T2 standardu, što opet ne znači mnogo za ovaj uređaj jer ne podržava pomenuti standard. Ako vaš televizor nema Smart mogućnosti, ASUS O!PLAY uz pomoć navednih tehnologija sa prethodne strane ispraviće taj može se reći nedostatak. Uz pomoć RichTXT tehnologije svi subtitlovi su podržani te reprodukcija video sadržaja sa subtitlovima neće imati nikakvih problema. U ovaj model možete ugraditi 3.5″ SATA hard disk ili SSD kapaciteta do 3TB, tako da će sav vaš multimedijalni materijal biti dostupan na jednom mestu. Sve u svemu ovo je jedan veoma ozbiljan uređaj za napredne korisnije koji znaju da iskoriste pun potencijal jednog multimedijalnog uređaja, te shodno tome ako povežemo info da bi mu očekivana projektovana cena trebala da bude oko 190EUR-a (ili još manje) od nas ovaj uređaj dobija BEST BUY značku, u potpunosti zasluženo, jer po ovoj ceni uređaj sa sličnim karakteristikama jednostavno nećete naći.

y

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien