Posljednji članci

Asus Maximus III Formula

Asus svakog novom generacijom svojih ploča donosi neki novitet u svojoj postavi softverskih rješenja. Isto tako je i sa našom Maximus III Formulom došao čitav DVD popratnog softvera. Mi ćemo se osvrnuti samo na one važnije, a sve popratiti slikama.

Asus TurboV EVO

Aplikacija koja služi za overclocking iz Windowsa. Postoji više modova rada – Manual, Easy Tune te Auto Tuning. Dolje su navedene slike svakog od tih modova. Manul mod je onaj koji nas zanima. Svi naponi koji su dostupni u BIOS-u, dostupni su za podešavanje i u ovoj aplikaciji. Uz veliku količinu napona, dostupno je čuvanje i profila.
 

Treba napomenuti i to kako je bilo problema s ovim programom. Unatoč tome što smo mi podesili u Windowsima, u BIOS-u se odvija posve drugi scenarij, čime potencijalno riskirate pregaranje komponenti uslijed prevelikih napona. Nakon prijavljenog problema, Asus je navodno izdao verziju koja popravlja ovu anomaliju. Mi se nismo susreli s ovim problemom.

Asus AiSuite

All-round aplikacija koja u sebi ima integrirane značajke programa EPU-6 i PC Probe programa pa nećemo nešto puno pisati o njoj, nego ćemo u detalje o ostalim.

Asus FanXpert

Kako i ime ovog alata može odati, funkcija istog je manipulacija temperaturom, odnosno ventilatorima spojenih na matičnu ploču. Ovo je obrađeno na prilično detaljan način, a u praksi također dobro funkcionira. Valja se poigrati s ovime, ako ste noise-freakovi i volite tiho računalo.

Creative X-Fi

Instalacijom drivera za zvuk, dobivamo i čitav Creativeov paket softvera. Sve dok ga ne licencirate opcije su ograničene, ali registracijom dobijate kompletne opcije njihovog softvera koji je inače identičan kao i kod originalnih Creativeovih kartica. Podsjetimo se, Asusove ploče dolaze sa SupremeFX karticom, ovisno o ploči, s Realtekovim ili VIA HD čipovima, a preko softvera emuliraju opcije Creativeovih zvučnih kartica.

 

Asus EPU-6 Engine

EPU-6 Profili: High Performance, Max Power, Medium Power, Turbo

Kao što se iz priloženih slika može vidjeti, radi se o alatu koji je zadužen za power management. Funkcionira na principu profila te stupnjeva power-savinga. Slikovito pokazuje kako se svaki profil manifestira na performanse računala. Također vodi evidenciju koliko ste svojim aktivnostima smanjili emisiju CO2.

Asus PC Probe II

Radi se o već vremešnom programčiću koji Asusove ploče prati dulje vremena. Nudi softverski monitoring napona i temperatura većine instaliranih komponenti u računalu. Konfiguracijom možete odrediti alarme ukoliko pojedine temperature dosegnu kritičnu razinu. Uz to, moguće je praćenje postotak utrošenog diskovnog prostora, radne memorije te opterećenosti procesora.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien