Posljednji članci

Asus Maximus III Formula

 
Svaka R.O.G. serija matičnih ploča nosi za sobom nešto novo i ponekad revolucionarno u razvoju matičnih ploča. Konkretno, ovdje ćemo nabrojati što nam Asusova Maximus III Formula donosi, a tokom obrade ćemo napisati o svakoj ponešto kako bi znali što koja znači, a što će nam pomoći za bolje razumijevanje pojedinih pojmova tokom teksta.

ProbeIt – jedna od posebnosti ovih ploča jest ProbeIt “fičr”. Naime radi se, zdravo razumskim opisom – o osam jasno istaknutih, mjernih točaka, a izvedenih na jedno mjesto. Na desnom rubu ploče ispod TweakIT kontrola nalaze se izvodi za iduće komponente: DRAM, ICH_PCI.-E, ICH, IOH_PCI-E, IOH, QPI/DRAM, CPU_PLL te CPU. Dakle, imamo na raspolaganje za mjeriti sve relevantnije napone ploče, odnosno procesora i memorije.

ROG Connect – tehnologija koja vam omogućava remote konekciju s vašim računalom. Putem ROG Connect USB kabela s lakoćom možete spojiti laptop i računalo, te preko prvoga overclockirati i nadzirati rad i POST vašeg računala sa ROG matičnom pločom. U praksi funkcionira vrlo dobro.

 
iROG – radi se o specijalnom kontroleru koji se nalazi na ROG pločama a zadužen je za specijalne mogućnosti koje te ploče nose, a omogućuje im da rade, i djeluju na hardverskom nivou, te zahvaljujući tome dostupno u bilo koje vrijeme.

CPU Level Up – opcija koju primjenjuje sve više vendora na svojim ploča jesu opcije automatskog overclocka. To je prisutno i ovdje sa nekoliko predefiniranih postavki. Naravno uvijek je bolje to napraviti ručno, no za neiskusnije, ovo nije opcija za baciti.

Voltminder LED – slično kako je to počeo prakticirati Gigabyte (na možda i malo pretjeran način rekli bismo), slično je počeo prakticirati i Asus. Unatol tome što s pločom dolazi LED poster s kojim možete pratiti napone ploče, to možete vidjeti i direktno na ploči preko raznobojnog seta LED-ica. koji signaliziraju količinu napona trenutno dodijeljenog napona pojedinim komponentama. Signalizacija je prisutna za CPU, NB, SB, RAM. Najbitnije od svega – LED-ice se mogu ugasiti 🙂

Loadline Calibration – iliti famozni LLC, također jedna od opcija koje se ugrađuje u sve veći broj matičnih ploča, dakle opcija koja eliminira (smanjuje) pad napona prema procesoru, te čini sam overclock procesora stabilnijim.

COP EX – od više manje samih početaka, u procesore su ugrađivani zaštitni mehanizmi protiv pregrijavanja/spaljivanja od prevelike temperature/voltaže, ovo je tehnologija koja se brine o istom problemu, ali ovaj put zaštita je namijenjena za čipset i grafičku karticu, odnosno sam GPU.

 
Noise Filter – ukratko tehnologija koja služi za eliminaciju pozadinskog šuma prilikom snimanja glasa. A pri tome se podrazumijeva sve što može loše utjecati na kvalitetu snimke (ventilatori, klime i sl).

Onboard Switch – na donjem rubu ploče se nalaze jasno istaknuti gumbi za paljenje i reset računala, te isto tako i tipka na back-panelu ploče koji olakšava reset odnosno pražnjenje CMOS-a.

Q-Fan Plus – jednostavna tehnologija koja ovisno o temperaturi komponenti računala regulira brzinu vrtnje ventilatora.

Q-Connector – dotična stvarčica nas prati već neko vrijeme s Asusovim pločama, a olakšava spajanje front-panel tipaka/kabela i LED-ica na ploču, pogotovo ako je ista već montirana tranu.

EPU-6 Engine – sve ROG ploče dolaze sa posebnim EPU kontrolerom koji je tu sa zadaćom reguliranja potrošnje električne energije ovisno o opterećenju, a sa ciljem smanjivanja radnih napona krucijalnih komponenti kao što su procesor, grafička kartica, memorija, čipset i ostalog.

MemOK! – Asusova tehnologija napravljena u korist bolje kompatibilnosti memorije i matične ploče. Konkretno, ukoliko imate problema sa bootanjem ploče u kombinaciji s nekom memorijom, ploča je u mogućnosti sama detektirati koje su postavke potrebe za uspješan boot s dotičnom.

Speeding HDD – marketinški naziv za jednostavnu RAID aplikaciju. Dodatavanjem drugog diska se lako povećavaju performanse korištenjem RAID0 polja.

MemPerfect – radi se o prilično jednostavnoj opciji a funkcionira tako da odaberete željenu brzinu memorije, a da ploča odradi ostatak posla – overclocking te samo testiranje i stabiliziranje ukoliko je nestabilna.

 
GameFirst – aplikacija koja se bavi upravljanjem i raspodjelom internet resursa ili bolje rečeno bandwitha. Ovisno o tome dali skidati glazbu/filmove ili nešto drugo, ili pak igrate online igre, dotična aplikacija će pokušati izvući najviše iz vaše konekcije.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien