Posljednji članci

Asus Maximus III Formula

Uzevši u obzir da se ovdje radi o R.O.G. ploči imali smo velika očekivanja po pitanju njezinih overclockerskih mogućnosti. Na našu nesreću ploču smo testirali u kombinaciji sa i5 750 procesorom koji bclk zid ima prilično rano, i to oko 220MHz. Taj procesor smo testirali na tri različite matične ploče i svaki put smo došli na kočnicu na istom mjestu. Ovdje se radi o overclockingu na sobnoj temperaturi na oko 22-23C. Nešto veće (oko 225MHz), ali opet slabe rezultate s ovim procesorom smo dobili kada smo konfiguraciju smjestili na prozor pri temperaturama u minusu.

S druge strane, vjerujemo kako ova ploča ima puno više za ponuditi kada se upogoni u kombinaciji sa i7 860 procesorom, ili još bolje nekim Clarkdale32nm mališanom. Kako imamo/imate prilike vidjeti na stranim forumima, ova ploča može potegnuti preko 250MHz za bclk bez problema, što je i više nego dobar rezultat.

S obzirom da nismo imali puno vremena za ekstremnije testove s ovom pločom, a Clarkdale procesore još nismo imali u rukama do sada, očekujte update ove sekcije po pitanju overclocka s tekućim dušikom u kombinaciji sa gore spomenutim procesorima. Do tada pogledajte, ono što vidite na screenshotovima je ono što smo postigli koristeći zračno hlađenje. Nije za baciti uzevši u obzir s kojim procesorom smo napravili rezultat.
{jospagebreak_scroll title=Zaključak}

Rezimirajmo, na test smo dobili Asusovu Maximus III Formula matičnu ploču baziranu na Intelovom P55 čipsetu a namijenjena za Intelove s1156 procesore. Prvi pogled na ploču odaje da je Asus imao ozbiljne namjere s ovom pločom. Ploča takvog kalibra ima velika očekivanja tako da i svaka sitnica izlazi na vidjelo kao minus. Ono što nam se nije svidjelo na ovoj ploči jest pozicija i korištenje Jmicronovog kontrolera za dodatne SATA konektore koji imaju očajne performanse. Jedino su oni Intelovi vrijedni spomena.

Idući minus ćemo uputiti s rezervom, no ipak ćemo ga spomenuti potencijalnim kupcima. Ova ploča dolazi sa Foxconnovim socketom koji je poznat po problemima/izgaranjima na P55 pločama i 1156 procesorima. Kako smo rekli, ovo valja uzeti s rezervom, jer npr. mi nismo imali nikakvih problema tokom duljeg perioda korištenja ove ploče, iako ju doduše nismo probali pod tekućim dušikom. Kao zadnji minus bismo istaknuli i nešto veću cijenu ove ploče. To bi bili više-manje svi minusi koje imamo uputiti po pitanju ove ploče. Plusevi ove ploče su u puno većem postotku, a očituju se u kvalitetnoj regulaciji napona, kvaliteti izrade, softverskom dijelu, podršci za SLI, CrossfireX, overclocking potencijalu, hlađenju i ostalim sitnicama koje život znače.

Uzevši u obzir sve pluseve i minuse i vrijeme provedeno s ovom pločom, ne možemo joj dati bezrezervnu preporuku upravo radi cijene i potencijalnog problema sa socketom. Mišljenja smo da bi neka ploča iz P7P55 serije pružila ono što može pružiti i ova, ali uz nešto manju cijenu.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien