Posljednji članci

ASUS Matrix HD 5870 Platinum

ATI Radeon 5870 je već sama po sebi odlična kartica po performansama, a i po cijeni. Još ako je ta kartica dizajnirana za ekstremne performanse, nemate mogućnosti da vas taj proizvod razočara. Upravo to je učinio ASUS s posebnom linijom svojih kartica. Tako ova kartica spada u ROG (Republic of Gamers) sekciju koja je namijenjena isključivo igračima ili ekstremnim korisnicima. Dio ROG serije je i Matrix kartica koju smo imali priliku pročitati u ovome tekstu. Povećanje taktova, više memorije i vlastiti PCB je ono što ovu karticu izdiže iz mase. Iako ovo nije najbrža tvornička HD 5870 kartica, svakako je zaslužila poseban pogled na nju. 50MHz više naspram referentnih kartica je skoro zanemarivo, ali 2GB memorije je ono što se svakako cijeni, posebno pri većim rezolucijama. U nekim igrama, taj dodatan 1GB memorije ne čini skoro nikakvu razliku, ali kod nekih igara će se to svakako osjetiti. U ovom osvrtu mogli ste vidjeti da je kartica dosta bolja od GTX470 te bi je se trebalo uspoređivati s GTX480.

Tako tu dolazimo i do prvih problema. Po performansama, ova kartica nije u potpunosti u mogućnosti konkurirati za najbolju karticu i borbu s GTX480. To i ne bi bio preveliki problem da se kartica svojom cijenom ne natječe s GTX480. Tako cijena skoro dostiže velikih 500€. Za nekog tko ne zna mogućnosti ove kartice i želi se isključivo igrati, ona ne predstavlja dobar izbor. Uz sve to, referentni PCB ne omogućuje instalaciju referentnih vodenih blokova iako je EKW predstavio blok koji ide na ovu karticu. Vodeni blok sam spomenuo upravo zbog razlog jer je tvornički ventilator na kartici nešto malo bučniji pri dužem igranju, a upravo su oni idealno rješenje za buku.

Uz sve te negativne i pozitivne stvari, ukoliko želite najbolju HD 5870 karticu nema potrebe gledati dalje. Vrhunski dizajn za ekstremnu izdržljivosti, duplo više memorije, mogućnost podizanja napon svih mogućih važnijih segmenata i izvrsne performanse čini ovu karticu upravo za one koji žele najbolje.

last2

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien