Posljednji članci

ASUS Matrix HD 5870 Platinum

{jospagebreak_scroll title= Overclocking i softver}

 Ovo je sekcija u kojoj bi ova kartica trebala pokazati što zapravo može. Kako nismo bili u mogućnosti testirati karticu pod LN2, odlučili smo je isprobati na zraku. Procesor smo stavili pod fazno hlađenje, a grafički dignuli voltažu čipa na 1.35v i dogurali smo do 1063/1296MHz. To bi bio nekakav maksimum sigurna voltaža koju biste mogli koristiti na zraku, ali smo se mi za 24/7h rad ipak ograničili na 1.25v za čip te 1.65v za memoriju jer njezino podizanje i ne urodi prevelikim plodom.

rec1 rec2

Kada smo našli maksimum obje frekvencije, htjeli smo ih imati podignute zajedno. Krajnji 24/7h stabilni taktovi su iznosili 983/1264MHz. Stabilnost grafičke smo testirali s Kombustor programom u trajanju od 20 minuta. Maksimalne taktove smo dobili testirajući popularne 3D Mark programe.

 0vantage 03 05 06

Sva podizanja taktova i voltaže smo radili preko iTracker2 programa. Za razliku od prijašnjeg Smart Doctora, ovo je prilično osvježavajuće kao i najvažnije stabilan program. U nastavku ćemo objasniti koje sve funkcije donosi ova verzija programa s Matrix karticom.

 35 34 33

Kako možete vidjeti, iTracker nam očitava praktički sve. Napon, frekvenciju, memoriju te i operativni sustav koji koristimo. Pri radu na tvorničkim taktovima, grafička radi pri 894MHz i 1200mV frekvenciji, memorija na  1200MHz (4800MHz) uz 1650mV napon. Od ostatka, tu je VDDCI napon koji radi na 1197mV. Ispod toga možete uočiti kontrolu brzine ventilatora koji je namješten na automatsko. Sa strane možete vidjeti četiri profila koje je Asus odredio te četiri dodatna po vlastitom izboru. Tako imamo Default,Power Saving, Optimized i Gamer. Pretjerane razlike nema između Optimized i Gamer profila u taktovima i voltaži, ali ima u latencijama o čemu ćemo kasnije.

U glavnom prozoru možete još podešavati brzinu vrtnje ventilatora.  Dostupne su dvije opcije, a to su Manual i Auto. Kod vlastite regulacije, imate četiri opcije za podesiti. Brzinu vrtnje ventilatora pri 50°C, zatim pri 65°C, 80°C i 90°C.

Dolazimo do potpuno nove sekcije koju nećete baš viđati na grafikama, a to je podešavanje latencija memorije na grafičkoj kartici. Kao i kod profila za taktove, imamo i profile za latencije. Pokraj Memory Tunning imate brojeve 1,2,3. Prvi profil je Performance, drugi Default i treći je OC. Prvi profil ima agresivnije latencije te bi trebali imati bolje performanse s njim, drugi je normalni, a treći profil zapravo opušta malo memoriju kako biste uspjeli potjerati još više memoriju. Za razliku od DDR memorije, kod grafičke memorije povećavanjem latencija ne dolazi do većeg pada u performansama. Isto tako profile možete ručno sami podesiti i spremiti.

  32 31 30 29

Svi znamo  kako programi mogu biti naporni. Zato je tu Asus omogućio spremanje profila direktno u BIOS kartice, tj. snimanje cijelog BIOS-a. Prvenstveno zbog toga i imamo tipku ,,Safe Mode” jer ako pretjerate s latencijama i taktovima, navedena tipka briše profil i vraća na tvorničke taktove. Za kraj imamo dio za kontrolu temperature, voltaže, brzine vrtnje ventilatora. Praktički sve što poželite i što je najbolje odaberete si što želite.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien