Posljednji članci

ASUS Matrix HD 5870 Platinum

Hlađenje kartice je od iznimne važnosti, pogotovo kad se radi o visokom segmentu. Tako ovdje imamo veliki hladnjak koji zauzima dva utora. Na prvi pogled možemo vidjeti da se sastoji od dva dijela, stražnjeg aluminijskog hladnjaka i glavno, prednjeg hladnjaka. Po izgledu ne možemo vidjeti od čega je hladnjak napravljen, ali zato kada smo uzeli karticu u ruke znali smo da je prilično kompleksno napravljeno. Jedina stvar koja je uočljiva je veličina ventilatora. Da bismo vidjeli kako je hlađenje napravljeno, rastavit ćemo karticu.

  22 24 23

Pri skidanju hladnjaka stvarno smo se pozitivno iznenadili jer smo vidjeli da hladnjak koristi DirectTouch tehnologiju. Toplovodne cijevi direktno preuzimaju toplinu s čipa i prenosi je na aluminijske listiće da bi se ohladili. Hladnjak se sastoji od 5 toplovodnih cijevi koje svoj posao obavljaju sasvim zadovoljavajuće. Hladnjak ujedno hladi i regulaciju napona čipa i memorije kao i samu memoriju, donekle. Problem je što čipovi pokraj regulacije su u dodiru s hladnjakom, dok oni iznad čipa nemaju dodira s hladnjakom već preko njih puše samo zrak iz hladnjaka.  U istoj situaciji se nalazi i VDDCI regulacija preko koje isto struji samo zrak. Očto ASUS zna da s tim nema problema, ali bismo ipak voljeli da ih se hladi direktno preko hladnjaka.

  25  27 26 28

Regulacija na kartici je napravljena za što bolju stabilnost pri velikim taktovima. Matrix kartica je napravljena za ekstremne uvjete, zato ni regulacija ne smije biti loša. Napravljena je u 8+2+2 dizajnu zato su voltaže izuzetno stabilne. Dakako da bi stvar funkcionirala, napon dobivaju preko dva 8pinska konektora koja omogućuju 300W, a sam utor dodatnih 75W. Stabilnost napona je još više poboljšano zbog korištenja SuperML kondenzatora koji je u mogućnosti punjenje i pražnjenje kako bi se stabilnost napona povećala.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien