Posljednji članci

ASUS Matrix HD 5870 Platinum

ROG serija komponenata od ASUS-a je uvijek dolazila vrhunski dizajnirana. Isto to smo očekivali i s ovom grafičkom karticom. Kada je prvi put predstavljena, odmah smo uočili nereferetni hladnjak. Stari, referentni crveno-crni hladnjak s kojim je dolazila HD 5870 serija, nećete uočiti na ovoj kartici. Iako su iste dužine, ASUS je odlučio koristiti svoj vlastiti dizajn PCB-a i hladnjaka. Okrenuvši kartica, uočavamo veliki aluminijski dio koji prekriva karticu i njene komponente. Ova stvar je napravljena kako ne bi došlo do kratkog spoja ili nekakvog oštećenja koje bi moglo uništiti karticu, a i zbog hlađenja memorije. Srce ove kartice čini AMD Cypress čip koji se sastoji od čak 2154 milijuna tranzistora proizvedenim u 40nm procesu. Veličina Cypress jezgre iznosi 334mm2 i tvornički takt iznosi 850MHz. Čip je preko 256 bitne sabirnice uparen s 1GB memorije brzine 1200MHz. Ono po čemu se razlikuje ova kartica od referentne je što dolazi s 2GB memorije koja radi na istom taktu te čipom koji je povećan na 900MHz. To bi trebalo povećati ukupne performanse. Da bi dodatnih 1GB memorije stalo na grafičku, morao je biti iskorišten zadnji dio kartice. To je još jedan od razloga zašto se na stražnjoj strani nalazi aluminijski dio – hlađenje.

 9 10 11 12

Veličina kartice je identična kao i referentna, čak zauzima i dva utora zbog hlađenja. To bi trebalo omogućiti solidno hlađenje komponenata koje se nalaze na kartici i kojima je nužno osigurati dobro hlađenje. Ono što bi trebalo još više pomoći hlađenju je to što ova grafička dolazi samo s jednim DVI konektorom, HDMI i DisplayPort, što govori da je idući utor slobodan za strujanje zraka. To je s jedne strane i negativno zbog Eyefinity-a jer ćete morati koristiti i DisplayPort monitor ili adapter koji su jako skupi, za rad s tri monitora. HDMI podržava 1.3a specifikaciju koja uključuje Dolby TrueHD, DTS-HD, AC-3, DTS i 7.1 kanalni zvuk s 192 kHz / 24-bita. Pored tih konektora, možete uočiti dugme s nazivom ,,Safe Mode”. Kako je ova kartica napravljena za ekstremne uvjete, ASUS je omogućio softver za spremanje frekvencija i voltaža grafičke kartice ili ukratko profila u sam BIOS kartice. Tako da ako u slučaju pretjerate s taktovima i voltažom, a spremili ste profil, ova tipka omogućuje dizanje profila s kojim grafička sigurno radi. Na kartici se nalaze i konektori s kojima se priključuje dodatna kartica ili dvije, tri kartice. ATI korisnicima  omogućuje i povezivanje nereferentnih kartica, tako da ćete bez problema ovu karticu spojiti s bilo kojom iz HD 5870 serije.

 13 16 15 14

Da bi neka električna stvar, u ovom slučaju grafička kartica, funkcionirala, mora imati struju. Na Matrix kartici možete uočiti čak dva 8 pinska konektora pomoću kojih kartica sveukupno može primiti čak 375W. Pokraj konektora možete uočiti i točke za mjerenje voltaža nekoliko komponenata, a to su: GPU, VDDCI, MEM, 12v, 3.3v i GND.  Veoma zanimljiva stvar prilikom točnog provjeravanja voltaže, ali bi svakako bilo bolje da su stavili konektore za priključivanje kablova poput MSI-a. Nedaleko od toga se nalazi i ASUS-ov logo, točnije Matrix logo. Jedna jako zanimljiva stvar je u tome što se boja svjetla mijenja s obzirom na opterećenje kartice, o čemu ćemo kasnije.

  18 20 19

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien