Posljednji članci

ASUS Matrix HD 5870 Platinum

Nereferentni modeli komponenata su uvijek privlačni, pogotovo kad su u pitanju grafičke kartice. Tako je ASUS predstavio novu karticu u svoju ROG seriju komponenata, točnije Matrix seriju grafičkih kartica. Republic of Gamers (ROG) je predstavljena davne 2006 godine s prvom Matrix karticom koja je bila HD 4870 i 9600/9800GT. Tada je prvi puta predstavljena zamisao Matrix kartica koje su i tada bila jako popularne. Kakva je sada situacija po pitanju kvalitete i funkcija nove, HD 5870 Matrix kartice, provjerite u daljnjem tekstu. Svi se sjećaju u kakvoj položaju je bio ATI s HD4870 grafičkom. Cijenom konkurentan proizvod, ali performansama je zaostajao za odličnim GT200(b) čipom.

Bilo kako bilo, AMD je ostvario profit zbog manjih troškova u proizvodnji, dok je nVidia konstantno morala preimenovati svoje grafičke kako bi prodala što više čipova. ATI je odlučio sličnu taktiku koristiti i kod nove, HD 5000 serije. Povećavši veličinu tranzistora za skoro 2.5x, smanjenim procesom jezgra je povećana za samo 52mm2. To je omogućilo odlične performanse i male troškove proizvodnje.

ASUS je odlučio ovaj čip još dodatno ubrzati tako što je koristio svoj vlastiti dizajn i time osigurao sigurno povećanje taktova. Da se ne radi samo o podizanju taktova, svjedoči i činjenica o 2GB memorije na grafičkoj. Kod ATI-a je poznato da dodatna memorija ne utječe pretjerano na performanse, ali je svakako lijepo vidjeti ovakvo povećanje.

last1

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien