Posljednji članci

ASUS Eee

Asus Eee računala ne dolaze s nekim posebnim pakiranjem. Prvenstveno zbog činjenice da nema čitač optičkih medija, pa sav softver i dodatni programi su nepotrebni. Asus je u kutiji osrednjih dimenzija isporučio Asus Eee 1000HGo računalo, medij za vraćanje operativnog sustava u slučaju gubitaka ili oštećenja vlastitih. te izuzetno lijepu torbicu za čuvanje računala. Navedena torbica je pun pogodak. Računalo je dosta malo i namijenjeno je čestom prenošenju. Kako ne bi došlo do oštećenja. Torbica odlično služi svrsi i još k tome nije velika, već je napravljena taman za Eee.

1

Po pitanju tehnologije, svi bi htjeli malo, a dobro. Mnogi glavni proizvođači, počevši od Asus-a, MSI-a, Acer-a, Dell-a, su prepoznali veliki dio tržišta i zarade u tom dijelu segmenta. Asus Eee računala su od ranog predstavljanja dali naslutiti kako je upravo to ono što su mnogi željeli. Laka prenosivost, solidne performanse, povezivost i mnogima ne treba više od navedenog. Predstavljanjem 10’’ modela, 1000HGo, Asus je ispunio mnoge želje. 10’’ ekran je otprilike neka ‘’zlatna sredina’’ što se tiče ovakvih računala. Rad pri manjim rezolucijama je dosta otežan, dok kod većih računala se gubi prenosivost zbog masivnosti. Kvaliteta izrade Asus Eee računala na zavidnoj je razini. Vanjski izgled privlači pažnjom. Crna polirana boja nudi računalu odličan izgled. Dimenzijama 265,9*191,3*38,1cm se čini dosta kompaktnim.

2 3  

Ekran je veličine 10’’ i zadovoljava veličinom pri radu i surfanju. Nažalost prilikom rada u Excelu ili sličnim programima, imati ćete problema. Sva sreća pa računalo dolazi s mogućnosti multi skrolanja. Rezolucija iznosi 1024*600. Imali smo priliku isprobati rad pri većim rezolucijama preko eksternog analognog konektora i moram reći da smo poprilično zadovoljni radom i kvalitetom same slike. Što se tiče kvalitete samog ekrana, mogu reći da smo tu bili još i više iznenađeni. Kvaliteta je stvarno dobra pri navedenoj rezoluciji. Jedna jako dobra funkcija je što možete odabrate rezoluciju čak do 1920*1080!! Pitate se kako to funkcionira? Naime to je poput rada u Wordu. Ukoliko hoćete vidjeti ostatak teksta, a došli ste pri kraj ekrana, morate skrolati prema dolje. Ovo je skoro identicno, samo što ne morate nista stiskati nego samo mišem pomaknete, tipa gledate vrh lijeve stranice i hoćete gledatidno lijeve stranice, mišem samo uperite dolje i stranica se lagano pomiče.

4

Tipkanje na ovoj vrsti računala je od iznimne važnosti, jer je namijenjen upravo surfanju. Tipkovnica dolazi u 95% obliku bez numeričkog dijela. Gledano općenito na veličinu tipki (male, srednje i velike), kod Eee računala dolaze kao male. Sva sreća pa to ne stvara nikakve probleme pri radu i jako se lako naviknuti. One tipke koje nedostaju su dostupne putem ‘’Fn’’ tipke, koja je zapravo tzv. nova tipka ‘’Shift’’. Sastavni dio laptopa je miš, tj. u ovom obliku touchpad. Imali smo priliku raditi s HP 6830s i s HP 6720s i niti jedan nisu imali mogućnost multipad podrške. Sami smo se iznenadili koliko je to potrebno na ovakvome računalu i Asus je to odlično prilagodio. Sam touchpad zna ponekad biti ‘’pregrub’’, tj. treba se malo jače stisnuti.

 5 6 7

Proširivost računala je uvijek bilo jedno od najvažnijih stavki. Kod Eee računala ne biste trebali imati problema. Dolazi s 3*USB 2.0 konektora, jednim analognim konektorom za monitor, te po jedan RJ45 (mrežni), zatim tu su još konektori za zvučnike i mikrofon, te čitač MMC i SD memorijskih kartica. Kao i što vidite, nedostaje DVI ili HDMI konektor, optički čitač i naravno PCMCIA utor za proširenje. Kada bi Asus nekako ‘’ugurao’’ ovo u računalo, po nama ne bi trebalo imati ikakvu manu. Baterija dolazi s 6 ćelija i omogućuje rad oko 4h. O bateriji i potrošnji više u daljnjem tekstu.

10 11 12

Što se tiče hadverske proširivosti, situacija i nije loša. Memorija se može nadograditi do 4GB, iako je dosta teško naći jedan modul od 4GB. Tu je mogućnost nadogradnje mrežne bežićne kartice putem mini PCI-E utora. Računalo dolazi samo s dvije antene unutar kučišta, tako da ako se odlučite na kupnju, morate uzeti još dodatnu antenu (cijenovno do 50-tak kuna). O raznim modifikacijama pročitajte naš vodič o Eee računalu. Disk dolazi u 2.5’’ formatu koji je dosta rasprostranjen, pogotovo s novim SSD diskovima. Imali smo priliku isprobati OCZ Core v2 seriju i OCZ Vertex seriju novih diskova. Računalo je nažalost bilo limitirano SATA-I specifikacijom, tako da razlike između Core i Vertex serije nije bilo.

13 14 15

A po pitanju dodatnih mogućnosti, Eee ne zaostaje. Računalo dolazi s ugrađenim mikrofonom i kamerom. Ta mogućnost je odlična za internet dopisivanje tipa Skype, MSN Messenger i slično. Ispod ekrana nalazite razne tipke. S desne strane nalazi se tipka za paljenje računala. S lijeve strane imate dodatne cetiri tipke. Prva služi za gašenje ekrana, druga je za biranje rezolucija, treća je za namještanje brzine računala i četvrta je za paljenje Skype programa. Naravno tipke su podesive za neke druge programe ukoliko se odlučite, ovako dolazi tvornički. Mislim da vam je nejasna tipka za namještanje brzine računala. Naime kako bi štedjeli energiju, računalo ima mogućnost određivanja brzine procesora. Imamo četiri opcije, a to su: Auto, Power Saving, High Performance i Super High Performance. Brzine su od 800MHz za Power saving do 1600MHz za Super High Performance

16 17 18

Računalo dolazi s mogučnošću bežičnog interneta. T-Mobile omogućuje internet putem mobilne kartice. Imate mogućnost odabrati karticu na pretplatu ili karticu za privatne korisnike. Kartica za privatne korisnike se nadoplaćuje putem bonova, a 1kn=1MB. Ovo se naravno odnosi na cijene putem T-Mobile ponude. Kartica se ugrađuje u pozadinu računala, kada maknete bateriju. Brzinu interneta možete pogledati u dolje navedenim testovima.

19 20

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien