Posljednji članci

ASUS DSL-N10 – jednostavna auto detekcija i instalacija

Koliko ADSL podešavanja sa jednim bežičnim ruterom mogu da budu komplikovana, svedoči i priča o prodavcima mrežne opreme širom našeg regiona koji bi po prodaji iste uređaje dobijali nazad jer ih krajnji korisnik nije uspeo konfigurisati. Bilo kako bilo krajnji korisnik nije kriv, i ne može biti jer komplikacije pri instalaciji i komplikovanost instalacije pokazalo se da ne moraju da budu problem. Naime, nedostatak informacija i u kranjem slučaju početničko neznanje pri povezivanju jednog modema sa ruterom dovodili su do velikog broja poziva ka jednom operateru sa samo jednim upitom – „Molimo vas za pomoć ovo mi ne radi i šta i kako treba da podesim“.

 

Sa druge strane, sebi ste oduzeli vreme, oduzeli ste vreme operatera, i pitanje je da li ćete za kratko vreme i uspeti da konfigurišete sve stavke koje treba da budu podešene. Većina operatera dolazi sa jeftinim rešenjima wireless rutera i modema, te im je rutina da vam dođu na kućna vrata, ponesu svu onu slinu opremu, sednu za vaš računar i krenu sa podešavanjima kako bi iskonfigurisali ceo sistem i pustili u pogon toliko želejni internet, bilo da je to preko LAN kabla iz vašeg modema ili je za to potrebna konekcija preko vašeg wireless rutera. Sve u svemu komplikacije nastaju kad dođe do prvog kvara, ili pak do prvog „zaglupljivanja“ nekog od tih uređaja, ili u još boljem slučaju ako iste uređaje koje ste dobili od operatera želite da zemnite sa kvalitetnijim, novim, tj. onim sa više opcija drugog proizvođača.

 

ASUS DSL-N10

ASUS ima rešenje, tj. niz rešenja za koja vam ne trebaju silne instalacije pomoć operatera na terenu ili preko telefona. Šta više rešenje je „sve u jednom“, tj. i wireless ruter i modem zajedno u jednom uređaju pod oznakom ASUS DSL-N10. U današnje vreme sve je više korisnika koji žele da povežu svoj, laptop, svoj telefon, svoj tablet, svoj računar itd. sve to u jednom stanu ili kući bežično, a da pri tom ne žele veliki broj uređaja i kablova koji mogu zauzeti mnogo prostora.

 

ASUS DSL-N10 je najbolji izbor u svojoj klasi! Pre nego što krenemo sa pričom o lakoj instalaciji pomenutog uređaja, najbitnije napomenuti i to da je ASUS agresivno krenuo sa inovacijama, i novim uređajima poslednjih godinu dana, te da su i mediji širom sveta prepoznali kvalitet i inovativnost pomenutih uređaja. Problema u prošlosti je bilo, niko ne spori, bar što se dalo pročitati i saznati u perpiskama starim 6-7 i više godina, međutim priča je u današnje vreme mnogo drugačija, te poznati Tajvanski porizvođač koristi snagu svog brenda i samim tim sa novim timom za razvoj izlazi sa velikim brojem novih rešenja mrežne opreme kako bi zadovolji potrebe svih segmenata tržišta širom sveta.

 

{jospagebreak_scroll title=Kraći opis – ASUS DSL-N10}

 

DSL-N10 dolazi u kutiji plave boje sa antenom koja se dodatno montira, punjačem, LAN i telefonskim kablom, i  CD-om sa softverom. Antena je nešto jača nego kod modela konkurencije i u izvedbi je od 5dBi, što će obezbediti jak i nesmetan signal sa teoretskim protokom i do 150 Mbit/s. ASUS DSL-N10 podržava ADSL 2+ standard, a podešavanje ADSL konekcije je neverovatno lako, što ćemo da prikažemo kroz video tutorijal na kraju ovog prikaza.

 

Na pozadini je smešten reset taster za vraćanje na fabrička podešavanja, on/off prekidač za paljanje, tj. gašanje rutera, čak 4 LAN porta, priključak za strujni kabl, WPS mini taster za lakše podešavanje uređaja koji mu pristupaju, taster za isključivanje-uključivanje wireless-a kao i konekciju za telefonski kabl. Za signalizaciju povezanosti i stanja konekcije zaduženi su plave LED diode.

 

Od dodatnih opcija tu su multi SSID, EZ QoS, port forwarding i DMZ, kao i WPS dugme za lako povezivanje sa drugim bežičnim uređajima. Možda i najbitnija opcija je DR.Surf, tj. features koji pomaže korisniku da detektuje bilo kakav probelm nastao u konekciji, te i da ga lako reši.

 

{jospagebreak_scroll title=Laka instalacija}

 

Koliko je lako instalirati ASUS DSL-N10 wireless modem-ruter pokazaćemo vam na video materiju ispod ovog teksta, bez dodatnih tekstualnih objašnjenja svakako. Za ovaj prikaz koristi smo Orion Telekom ADSL internet konekciju i samo jedan uređaj – ASUS DSL-N10.

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien