Posljednji članci

2x2GB & 4x4GB G.Skill RipjawsX 2133MHz

G.Skill je proizvođač memorija koji je oduvijek bio cijenjen zbog svojih kvalitetnih proizvoda. Izlaskom Sandy Bridge platforme, predstavio je odlične memorije bilo po pitanju jeftinih ili one namijenjene za entuzijaste koji su željni visokih taktova i naravno vrhunskih performansi. Tako smo na testu dobili dvije memorije koje se odlikuju po jednoj stvari, a to su vrhunske performanse. Obje memorije su namijenjene radu na 2133MHz uz različite latencije, ali i različitog kapaciteta. Koliko kapacitet memorije utječe na rezultate i latencije je vrlo zanimljivo, ali još zanimljivije je vidjeti koliko su zapravo sposobne ove memorije što ćete moći pročitati u nastavku teksta.

LGA1155 platforma trenutno ima procesore bazirane na Sandy Bridge arhitekturi koja je poznata da voli taktove memorije te da joj latencije ne igraju preveliku ulogu. Ono što smo htjeli vidjeti s 16GB (4x4GB) G.Skill RipjawsX F3-17000CL9Q-16GBXLD 9-11-9-28-2T kitom punog naziva  koliko je Sandy Bridge ograničen po pitanju overclocka memorije velikog kapaciteta. Čak i sam tvornički takt od 2133MHz za 16GB memoriju je vrlo impresivan, pogotovo ako uzmemo mogućnost da to nije sve što memorija može pružiti. Trenutna RipjawsX linija pruža veliku ponudu memorija, bilo da tražite izuzetno jeftinu, neku sredinu ili najbolje što se može kupiti na tržištu.

G. Skill RipjawsX front (1)

G.Skill RipjawsX F3-17000CL8D-4GBXMD 8-9-9-24-1T memorija je trenutno najbolje što se može kupiti namijenjeno za entuzijaste i overclockere. Iako radi na 2133MHz s relativno visokim latencijama, praksa je dokazala da memorija pri istom naponu s još nižim latencijama radi na većem taktu. Prilično smo uvjereni da memorija može na istom taktu tvornički raditi sa 7-9-7 latencijama, ali pretpostavljamo da se G.Skill htio ograditi zbog eventualno lošijih čipova koji nisu u mogućnosti raditi na tim latencijama.

G. Skill RipjawsX front (2)

Da ne dužimo previše, prelazimo na par slika, opis hlađenja te zatim na onaj najzanimljiviji dio, a to je testiranje mogućnosti memorija. Prije toga pogledajte specifikacije memorija

specifikacije

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien