Posljednji članci

ASUS Rampage IV Extreme

Prilikom predstavljanja SB-E arhitekture, Intel je napravio odličan procesor, ali koji je vrlo loše orijentiran po pitanju izdržljivosti naponske regulacije. Tako smo čak u početku bili svjedoci pregaranja nekoliko ploča čiji korisnici nisu adekvatno hladili ploču ili pak regulacija nije izdržala. Inače, SB-E procesori imaju u sebi 8 jezgri, ali je Intel onemogućio dvije zbog visoke potrošnje jer čak i sa 6 jezgri procesori jako puno troše i griju se, a ako tu uključimo i overclock, dovodimo matične ploče do krajnjih izdržljivosti. Tako je ASUS morao dodatno unaprijediti naponsku jedinicu. Zamijenjene su prigušnice s novim, jačim, a iza njih su novi NexFET Power Block MOSFET koji su u mogućnostima imati 90% efikasnost na 15A što znači da ukupno može isporučiti 120A. Tako imamo 8 faznu regulaciju za procesor, 3 faznu za IMC (integrirani memorijski kontroler) u procesoru te 2+2 fazna regulacija za memoriju.

 ASUS Rampage IV Extreme (24) ASUS Rampage IV Extreme (25) ASUS Rampage IV Extreme (26)

Po pitanju hlađenja, ASUS je obavio prilično dobar posao. Tako na ploči možemo vidjeti četiri zasebna hladnjaka, koja su međusobno povezana s toplovodnom cijevi. Iako se čini da su svi zaduženi za hlađenje određenih čipova, samo hladnjak na vrhu hladi regulaciju napona te skroz dolje aktivni hladnjak hladi X79 čip. Ostala dva hladnjaka su tu radi povećanja efikasnosti i samih performansi hlađenja. Hladnjak s lijeve strane, pokraj utora za memoriju, ne hladi nikakve čipove ispod. Iako se u početku činilo da je vjerojatno zadužen za regulaciju napona memorije. Ista priča je i s hladnjakom između PCI-E utora i utora za procesor, no ispod se ne nalazi NF200, PLX ili neki drugi čip, već samo radi povećanja efikasnosti.

 ASUS Rampage IV Extreme (27) ASUS Rampage IV Extreme (28) ASUS Rampage IV Extreme (29)

S Rampage IV Extreme pločom, ASUS je predstavio potpunu novu stvar zvanu OC-Key. Mnogi ni ne znaju čemu služi ovaj nastavak, no radi se zapravo o vrlo korisnom priključku za sve ekstremne overclockere. Stvari funkcioniraju tako da se spoji kao normalan DVI konverter, a dodatnim kablom ga spojite na predviđeno mjesto na ploči. Tipkovnicu spajate ili na konverter ili u bijeli ROG Connect USB konektor koji se nalazi na ploči.

 ASUS Rampage IV Extreme (30) ASUS Rampage IV Extreme (31) ASUS Rampage IV Extreme (32)

Mogućnosti OC-Key su zaista velike po pitanju overclockera i svaki dotični će ih jako cijeniti. Tako imate tri sekcije, OSD TweakIT, OSD Monitor, Setting. Pod prvom sekcijom imate one najbitnije stvari poput podešavanja BCLK-a, množitelja procesora te naravno svih bitnih napona. OSD Monitor je sekcija koja već pri samom nazivu govori o čemu se radi. Tako vam daje uvid u sve napone, frekvencije, temperature, brzinu vrtnja ventilatora i to do svih najmanjih detalja.

OC_key

Druga izvrsna stvar kod ove ploče je zvana Hotwire. Naime radi se o mogućnosti da se spoji grafička kartica na ploču te onda preko ploče se podešava napona čipa, memorije i PLL-a. Da biste to uspjeli, na određenim karticama morate koristiti potenciometre i slične stvari, dok vam R4E to omogućuje tako da spojite isključivo par žica na grafičku karticu koje se zatim spajaju na ploču. Podešavanje napona se vrši ili preko softvera koje je ASUS omogućio ili direktno iz BIOS-a.

 ASUS Rampage IV Extreme (33) ASUS Rampage IV Extreme (34)

U nastavku teksta vam donosimo upute kako to napraviti na trenutno dvije najjače kartice na tržištu. Radeći ovo ne nužno gubite garanciju ukoliko ste zaista vješti, no u pravilu komponenta ostaje bez garancije.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien