Posljednji članci

ASUS Rampage IV Extreme

Pakiranje Rampage IV Extreme ploče je standardna crvena kutija koje je glavni obilježja ROG serije komponenata. Prednji dio kutije je vrlo sličan starijim pakiranjima, točnije cijelo pakiranje je gotovo identično pakiranju M4E ploči osim što se određene mogućnosti i svojstva razlikuju. Prednji dio kutije se može otvoriti tako da možete vidjeti ploču kroz kutiju te se eventualno tako odlučiti na kupovinu. Jedna od stvari koja bi mnogima mogla upasti u oko je svakako PCI-E 3.0 Ready natpis u gornjem desnom kutu. S lijeve strane možete vidjeti glavne značajke ove ploče kojima ćemo se detaljno posvetiti u daljnjem tekstu.

 ASUS Rampage IV Extreme (1) ASUS Rampage IV Extreme (2) ASUS Rampage IV Extreme (3)

Unutar kutije možemo naći dvije odvojene kutije od kojih jedna čuva matičnu ploču, a u drugoj se nalazi brdo opreme koje je ASUS omogućio korisnicima. Tako ćete naći sve potrebne kablove za SATA diskove, upute za korištenje je svakako neizostavna stvar, tu su i dalje SLI konektori, kablovi za voltmetar, a od novosti se nalazi Socket-X, OC-KEY adapter te kablovi za VGA Hotwire.

 ASUS Rampage IV Extreme (4) ASUS Rampage IV Extreme (5) ASUS Rampage IV Extreme (6)

ASUS ROG segment je doživio popriličnu ekspanziju, počevši polako s X58 platformom. S P67/Z68 čipsetom, ASUS je bio jedan od proizvođača koji su osim po performansama se isticali i po pitanju dizajna. Istu stvar ROG ekipa je nastojala odraditi i s novim, X79 pločama. Tako su birane isključivo vrhunske komponente, pazilo se na razmještaj, ali ne nauštrb performansi. Rezultat toga je ASUS Rampage IV Extreme ploča, koja na prvi pogled malo koga ostavlja ravnodušnim. Čak četiri PCI-E x16 3.0 utora, osam utora za memoriju, brojne druge pogodnosti koje jednostavno stavljaju ovu ploču u nivo sam za sebe. Zbog kompleksnosti LGA2011 platforme, čak na prvi pogled vidljive su značajne promjene. Jedan od glavnih vizualnih stvari je svakako po pitanju memorije, odnosno njihovog smještaja.

 ASUS Rampage IV Extreme (7) ASUS Rampage IV Extreme (8) ASUS Rampage IV Extreme (9)

Zbog položaja utora za memoriju, a zadržavanja istih dimenzija matične ploče, nema baš previše mjesta oko procesora. Tako bi primjerice mogli imati problem pri ugradnji većeg hladnjaka i to pogotovo s višom memorijom. Regulacija napona je sada premještena odmah iznad procesora, a većim dijelom u oči upadaju tri velika hladnjaka. S gornje strane ploče se nalazi jedan 8 pinski i jedan 4 pinski EPS konektor koji su zaslužni za opskrbu strujom.

 ASUS Rampage IV Extreme (10) ASUS Rampage IV Extreme (11) ASUS Rampage IV Extreme (12)

Gledajući na cijelu ploču, jedan od boljih stvari su svakako položaj PCI-E utora. S takvim razmještajem, ploča bez problema prima 4-Way SLI te čak tri kartice koje zauzimaju tri slota u 3-Way SLI. Nova platforma, točnije Sandy Bridge-E podržava čak 40 PCI-E staza, što omogućuje x16/x16/x8 za 3-Way SLI te x16/x8/x8/x8. Iako Intel nije službeno rekao, novi SB-E procesori podržavaju PCI-E 3.0 jer su određeni proizvođači omogućili neslužbenu podršku za njih po pitanju 3.0 specifikacije. S druge strane, Ivy Bridge će zasigurno imati službenu podršku. Pored prvog PCI-E utora možete naći 6 pinski PCI-E konektor koji je zaslužan za dodatnu opskrbu utora strujom. Odmah pored njega se nalazi i 4 pinski floppy molex kojeg bi se trebalo ukoliko su svi utori za memoriju popunjeni, radi stabilnosti.

 ASUS Rampage IV Extreme (13) ASUS Rampage IV Extreme (14) ASUS Rampage IV Extreme (15)

Na ploči se nalazi osam SATA konektora, od čega su crveni SATA 6Gbps, a ostala četiri crna su 3Gbps. U početku je ploča trebala dolaziti i sa SAS konektorima, ali je Intel onemogućio u X79 čipsetu te ih napravio dostupnim samo na server pločama. Od četiri SATA-III konektora, dva su direktno iz X79 čipseta, a dva dolaze preko ASMedia kontrolera koji je također zadužen i za dva eSATA konektora na I/O panelu. Pored SATA konektora se nalazi mnogima nepoznata dva konektora, koje je ASUS nazvao Subzero Senso. Oni su zaduženi kako bi mogli spojiti sondu koju inače spajate u vrlo skupe termometre poput Fluke, UEI ili Voltcraft. Ovime biste mnogo jeftinije prošli, a kako stvari funkcioniraju ćemo također pričati o nastavku. Na ploči se još nalazi četiri dodatna USB 3.0 konektora za kućišta.

ASUS Rampage IV Extreme (16) ASUS Rampage IV Extreme (17) ASUS Rampage IV Extreme (18)

Od nastanka ROG ekipe i proizvoda, svaka komponenta je imala određena svojstva koja su život značila. Tako R4E na sebi ima već standardne tipke za paljenje i resetiranje, odmah pored njih su prekidači za uključivanje ili isključivanje PCI-E utora. Mogu se isključiti samo glavni utori, tj. samo crveni pošto se pretpostavlja da ćete njih koristiti prilikom 3/4-Way SLI. Pored se nalazi Go Button tipka koja pomaže pri podizanju ploče ukoliko postoji određene nekompatibilnosti. LN2 Mode prekidač, Debug LED i mjerna mjesta su još dodatne stvari koje puno pomogne pri testiranju. Tu su i Hotwire konektori o čemu ćemo nešto malo kasnije, a ASUS je stavio čak i mjerna mjesta za grafičke kartice koje spojite preko tih konektora. Pored I/O panela možemo naći dvije zanimljive stvari, jedna odavno poznata, a jedna kojom je ASUS napravio lijepi posao. Prvo ćemo spomenuti Q-Reset tipku koja radi na način da kada računalo zablokira pri ekstremnim uvjetima, ostaje vam ili ugasiti računalo ili resetirati što često može rezultirati istim rezultatom, gašenju računala. Q-Reset tipka omogućuje čišćenje BIOS-a i resetiranja računala tako da izbjegne S5 način rada i uđe odmah u BIOS. Druga stvar je OC-Key konektori koji daje uvid u sve napone i parametre dok se recimo testira 3D Mark, a ovime smo se pozabavili više u nastavku.

 ASUS Rampage IV Extreme (19) ASUS Rampage IV Extreme (20) ASUS Rampage IV Extreme (21)

I/O panel je skoro ostao isti kao i na prijašnjoj Rampage ploči, iako ima sitnih razlika. Tako možete naći Bluetooth odmah na panelu, za razliku od X58 Black Edition ploče koja je imala to na dodatnoj kartici, no zato ne možemo naći WiFi. ROG Connect je još uvijek tu što je odlična stvar, četiri USB 3.0 te osam USB 2.0 konektora, ali veliki minus je samo jedan LAN RJ45 konektor. Na ploči ovog kalibra, koja je namijenjena i overclockerima i igračima, staviti samo jedan LAN konektor je zaista grijeh.

 ASUS Rampage IV Extreme (22) ASUS Rampage IV Extreme (23)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien