Posljednji članci

Zotac H67 ITX-WiFi

Zbog svojih malih dimenzija, ploča dolazi u isto tako malenoj kutiji. Na kutiji se se nalaze osnovne informacije o Zotac H67 ploči te neke njezine prednosti, ništa novo. Unutar kutije možemo naći par osnovnih kabela. Bracket za USB 3.0 te I/O, 4xSATA kabla, uputstvo za instalaciju i CD, dvije antene za bežičnu karticu te produžetak za 4 pinski EPS konektor.

 Zotac_H67_ITX Zotac_H67_ITX_2 Zotac_H67_ITX_3 Zotac_H67_ITX_4

Zotac je jako poznat u ITX području jer ima odličan dizajn. Na prvi pogled možemo vidjeti da i s ovom pločom dokazuju svoju kvalitetu. Na ITX ploču je vrlo teško staviti dosta potrebnih stvari. Zotac H67-ITX ploča na sebi sadrži i više nego što je potrebno. Tako na ploči možemo naći čak šest SATA utora, USB3.0, WiFi karticu, PCI-E x16 utor i još dosta toga. Osim što se na ploči nalazi dosta toga, sam dizajn i položaj komponenata je odličan jer omogućuje instaliranje većih hladnjaka za procesor poput Thermalright AXP140 bez da uzrokuje probleme pri instaliranju grafičke kartice.

 Zotac_H67_ITX_5 Zotac_H67_ITX_6 Zotac_H67_ITX_7 Zotac_H67_ITX_8

Položaj utora za procesor je na vrlo dobrom položaju. Bilo bi idealno kada bi procesor bio pomaknut 2-3mm gore kako bi se povećao razmak između grafičke kartice i hladnjaka. No svjesni smo kako je ITX ploča ionako ograničena prostorom tako da Zotacu ne možemo ništa zamjeriti na položaju. Ploča podržava 130W procesore što znači bilo koji procesor iz 1155 serije možete bez ikakvih problema instalirati. Da bi se osigurao dugotrajan i stabilan rad, Zotac je instalirao dodatan hladnjak za hlađenje regulacije napona. Regulacija napona prilikom rada s 2500k je bila dosta hladna što nam govori da hladnjak i više nego dobro radi. Sa stražnje strane se nalaze dodatne komponente za regulaciju napona.

 Zotac_H67_ITX_9 Zotac_H67_ITX_10 Zotac_H67_ITX_11 Zotac_H67_ITX_12

Jedan potencijalni problem može nastati ukoliko koristite memoriju s visokim hladnjacima koje bi moglo uzrokovati probleme prilikom instalacije velikih CPU hladnjaka. Na ploči se nalaze dva memorijska utora koja podržavaju 16GB 1333MHz memorije. Pokraj memorijskih utora možemo naći bežičnu mrežnu karticu 802.11n specifikacija koja bi trebala biti i više nego dovoljna. Testirali smo u zatvorenom prostoru karticu na udaljenosti od nekih 20-30 metara i imali smo punu propusnost koliko nam linija podržava, a to je 8Mbit/s. Ukoliko vam ne treba bežična mreža, možete instalirati primjerice SSD disk ili bilo kakav uređaj koji podržava mini PCI-E konektor i naravno imate njegove drivere. S druge strane memorijskih utora se nalazi BIOS čip, konektori za spajanje COM konektora, prekidača za kučište i malih LED-ica koje se nalaze na kučište te jedan 4pinski konektor za ventilator. Nešto niže utora za procesor možete naći PCI-E x16 2.0 utor koji vam omogućuje punu fleksibilnost pri izboru grafičke kartice.

 Zotac_H67_ITX_13 Zotac_H67_ITX_14 Zotac_H67_ITX_15 Zotac_H67_ITX_16

Ploča se bazira na H67 čipsetu koji u sebi sadrži 6xSATA utora koje je Zotac odlučio u potpunosti iskoristiti. Tako imamo 2xSATA-III te 4xSATA-II utora. Kako novi Sandforce SSD kontroleri dolaze s podrškom za SATA-III, ovo je hvale vrijedan potez. Problem H67 čipseta je taj što ne podržava povećavanje frekvencije procesora, podešavanje napona niti brzinu memorije veću od 1333MHz. Iskreno se nadamo da će Zotac omogućiti podešavanje napona procesora za niže napone kako bi procesor bio hladniji i manje se grijao. Čipset hladi relativno mali hladnjak koji nije u mogućnosti ohladiti čipset sa zadovoljavajućim temperaturama. Isti takav problem smo imali i s Gigabyte H55N-USB3 pločom koja je isto dolazila s malenim hladnjakom. Naravno, temperatura je u sigurnom rangu te ne biste trebali imati probleme u radu, ali svakako će se još više povećati u skučenom kučištu bez dovoljnog strujanja zraka. Pokraj čipseta se nalaze tri dodatna konektora koja omogućuju 4xUSB 2.0 i 2xUSB3.0 konektora što vam omogućuje priključivanje konektora s prednje strane kučišta, a da vam konektori na I/O strani ostanu slobodni. Pokraj njih se nalazi Clear_CMOS tipka.

 Zotac_H67_ITX_17 Zotac_H67_ITX_18 Zotac_H67_ITX_19 Zotac_H67_ITX_20

I/O panel sadrži podosta konektora koji će vam biti potrebni u radu. Tako tu imamo dvije antene za bežičnu karticu, čak tri konektora za monitor od kojih je DisplayPort najveće iznenađenje, a HDMI i DVI su se već udomili. Tu je Intel Gigabit mrežna kartica, 2xUSB 3.0, 4xUSB 2.0 i jedan PS/2 i eSATA konektor, optički S/PDIF te 6 kanalna ALC892 zvučna kartica.

 Zotac_H67_ITX_21

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien