Posljednji članci

ASUS U36SD – Ultrabook

Nova politika ASUS-a donosi vrlo lijepa estetska računala i komponente. ASUS U36SD, a pogotovo nova UX31 serija, je dokaz o kvaliteti računala koje ASUS nastoji prodavati. Kućište je napravljeno od aluminijsko-magnezijske legure te je za kraj napravljen bijeli premaz kojeg ASUS zove “nano coating“. Kućište na prvi pogled izgleda vrlo elegantno te polako vuče na Apple. Debljina laptopa iznosi svega 19mm, što je u stvarnosti zaista malo. Zbog svoje veličine, a pritome i težine koja iznosi 1.67kg, postaje vrlo kompaktno računalo koje možete zbilja svugdje prenositi i postaje ultrabook u svakom pogledu te riječi.

 ASUS U36SD (1) ASUS U36SD (2) ASUS U36SD (4) ASUS U36SD (3)

Poklopa se za kućište drži za dva mala “priključka“. Kako cijelo računalo nije veliko, a poklopac je zaista tanak, nema potrebe za masivnijim priključcima. Prilikom rada primjerice na nogama, poklopac se ne miče i nema onog neugodnog pomicanja prilikom tipkanja. Kut koliko možete otvoriti računalo iznosi 145°, što znači da se ekran ne može spustiti skroz do kraja. Sjajna površina (poznata kao glare) 13.3“ ekrana (16:9) nažalost nije urodila plodom. Ekran je zaista reflektivan ukoliko računalo koristite na otvorenom prostoru. TFT površina i niska svjetlina od ~210 cd/m^2 se ne može suprostaviti nešto jačem vanjskom svjetlu.

  ASUS U36SD (5)  ASUS U36SD (7) ASUS U36SD (6)

Tipkovnica na U36SD je izuzetno kvalitetna. Moramo reći kako u usporedbi s Acer TimelineX 3820TG, ASUS je ugradio daleko bolju tipkovnicu. Sve tipke su dovoljno razmaknute jedna od drugih te pri pritisku nema glasnog klika. Tipkovnica se također ne savija prilikom pritiska. Po pitanju miša, tj. touchpada, ASUS je mogao odraditi bolji posao. Premda je vrlo precizan, sama površina je malo čudna pod prstom, dok se ispod njega nalaze dvije tipke koje prekriva jedna plastika. Prilikom stiskanja lijeve ili desne tipke, ne proizvodi se glasni klik, ali se ipak čuje malo glasnije nego što bi po našoj procjeni trebalo.

  ASUS U36SD (8) ASUS U36SD (9) ASUS U36SD (10) ASUS U36SD (11)

Kako je cijelo računalo svega 19mm tanko, ASUS nije imao puno prostora za ugradnju dodatnih konektora. Optički uređaj nećete naći vrlo  vjerojatno zbog toga što bi zauzeo pola kućišta te bi se morala raditi kompenzacija po pitanju baterije ili internih komponenata.  Ventilator i hladnjak se nalazi s lijeve, donje strane te zna ponekad smetati pri tipkanju jer vrući zrak taman puše po lijevoj ruci.

S lijeve strane  možete naći:

  • Keysington Lock
  • Konektor za napajanje
  • Analogni konektor za projektor ili monitor (D-SUB15)
  • 2x USB 2.0

S desne strane imamo:

  • Mrežni priključak (RJ45, 1Gbps)
  • HDMI konektor
  • USB 3.0
  • Čitač memorijskih kartica
  • Priključak za mikrofon i zvučnik

  ASUS U36SD (12) ASUS U36SD (15) ASUS U36SD (14) ASUS U36SD (13)

Sa stražnje strane ASUS je predstavio mrežasto kućište odakle se vuče hladan zrak kako bi se dodatno ohladile komponnte, ali i kako bi se bolje čuo zvuk jer  se zvučnici nalaze točno kod touchpada. Zvučnici su inače prosjek, prvenstveno zato jer imaju malo previsoku frekvenciju te postaju solidni ukoliko se poigrate s postavkama. Sa stražnje strane možete naći samo bateriju koja se može promijeniti. U36SD dolazi s dvije moguće baterije, 6-ćelijskom te 9-ćelijskom. Mi smo na test doibili s 9-ćelijskom, koja imate specifikacije od 83Whr te mogućnost rada do 10 sati i rad od preko 2 tjedna u stanju pripravnosti (standby).

  ASUS U36SD (16) ASUS U36SD (18) ASUS U36SD (17) ASUS U36SD (19)

Punjač za prijenosno računalo je estetski standardni te se ni po čemu ne razlikuje od drugih. Dolazi s nešto kraćim kablom, ali opet dovoljno dugačak i ne bi trebao raditi probleme u radu.

  ASUS U36SD (20) ASUS U36SD (21)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien