Posljednji članci

Intel Sandy Bridge OC vodič

SandyBridge2

Par informacija o samim procesorima i čipsetu. Procesori su proizvedeni u 32nm procesu te se trenutno u prodaji nalazi dvije različite serije, a to su i5 kod kojih postoji čak 8 različitih procesora te i7 serija koja nudi 3 procesora. Razlika između i5 te i7 serije je u pordšci za Hyper Threading, poznat kao HT. Ukoliko procesor ima 4 jezgre + HT, to znači da mu je HT omogućio još 4 dodatne “virtualne“.  Dodatna razlika je i u količini priručne memorije (poznatija kao cache memorija) koja je skresana za 2MB kod i5 serije, točnije s 8MB na 6MB. Intel je uveo još dodatne oznake poput procesora poput S, T koje bi trebale označavati procesore s nižim taktom, ali i nižom potrošnjom. Razlika između procesora s “K“ oznakom i ostalih (bez oznake, S i T procesora) je u tome što “K“ serija ne podržava Intel Trusted Execution Technology te Intel Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) tehnologije koje nekim ljudima dosta znače te uz to i5-2300 također ne podržava dotične stvari. Ono što mnogi ne znaju je da svaki Sandy Bridge procesor u sebi ima grafički čip koji ovisno o modelu radi na većem ili nižem taktu. Intel Core i3 serija procesora je dodatno oslabljena te tako ne sadrži Intel Trusted Execution Technology, Turbo Boost te ima samo dvije fizičke jezgre + 2HT te samo 3MB priručne memorije. Takt grafičkog čipa joj također radi na manjem taktu.

SandyBridge3

core line

Iako je velika većina toga ugrađena u sam procesor, neke stvari su bile neizbježne i PCH je još uvijek s nama. S novom platformom tu je čak 6 novih čipseta za različita područja. Tako imamo P67, H67, H61, Q67, Q65, B65 i Z68 koji još nije službeno predstavljen. Čipseti su proizvedeni u 65nm procesu te je sam Intel izjavio kako planiraju napraviti nove u 45nm procesu s TDP-om od 6.1W. P67 i Z68 čipset je namijenjen stolnim računalim i to visokom segmentu, H67 srednjem segmentu stolnih računala, dok je H61 namijenjem nižem segmentu stolnih računala. Q67, Q65 i B65 čipsetu su također namijenjeni stolnim računalima, ali manje koštaju jer nemaju RAID podršku, imaju manje USB, SATA konektora o čemu možete više pogledati u tablici.

chipsetsP67

Da bismo mogli uspješno podići procesor na više taktove, moramo razumijeti određene opcije i kako funkcioniraju s novim Sandy Bridge procesorima. Prije toga, korisnici koji se do sada nisu susretali ili možda nemaju 1155, a razmišljaju o njoj, možete pogledati video na youtube-u kako UEFI BIOS zapravo radi i izgleda.

VCORE – Krenut ćemo s Vcore opcijom koja je oduvijek ista. Glavna opcija s kojom određujete koliko napona ćete dati procesoru. Kako je tvornički napon novih Sandy Bridge procesora oko 1.2v te se radi o 32nm procesu, ne bismo preporučili preko 1.4v za 24/7h te bismo vam preporučili 1.35v za dugoročan stabilan rad procesora. Procesori skaliraju do nekih 1.50v – 1.60v za zračna i vodena hlađenja te postoji indikacije da određenim procesorima paše do 1.7v pod ekstremnijih hlađenja.

VCSSA – je napon za “system agent“ koji se nalazi unutar procesora te služi za dodatak struje memorijskomi i PCI-E kontroleru. Tvornički napon iznos 0.95v, a sigurna razina do koje možete podići iznosi oko 1.20v. Iako procesoru neće biti ništa od tog napona, dosta često se dogodi da dizanje napona ove opcije neće baš uroditi plodom. Može donijeti stabilnost sustavu kod traženje ekstremnih taktova procesora i memorije. Za 24/7h nema previše koristi te je najbolje da je ostavite na Auto, a prilikom OC-a najbolje se pokazalo između 1.0v i 1.1v u određenim situacijama, što znači da ovisi o procesoru.

VCCIO – opcija je više poznata kao VTT kod 1366 platforme. Za razliku od tada, kod 1155 platforme nema toliki utjecaj na stabilnost. Napon za memorijski i PCI-E kontroler te može donijeti stabilnost prilikom korištenja sva četiri utora za memoriju. Tvornički napon iznosi 1.05v, a neka zlatna sredina je između 1.1v i 1.2v, ali također ovisi o primjerku procesora. Za 24/7h nema potrebe za tolikim naponima.

VDRAM – napon memorije, koji je još više smanjen te tvornički iznosi 1.5v. Za razliku od 1366 platforme, nema rizika od spaljivanja procesora s visokim naponom. 1.8v radi bez problema, ali nema potrebe uz toliko veliku ponudu low-voltage memorija

CPU PLL – napon za PLL dio unutar procesora koji ne nudi nikakvu korist prilikom OC-a. Zato koristite tvornički napon i ne obraćajte previše pažnje za ovu opciju. Tvornički napon iznosi 1.8v

PCH – napon P67 čipseta, a kako se unutar njega nalaze samo SATA i slični nevažni kontroleri, nema potrebe za dizanjem napona. Tvornički napon iznosi 1.05v

BCLK – je osnovna frekvencija pomoću koje se određuju svi ostali taktovi. Kod P67 čipseta izuzetno je teško podizati dotičnu frekvenciju te očekujte maksimalnih 10% overclocka.

CPU Ratio – je množitelj procesora pomoću kojeg se izračunava frekvencija procesora. Kod otključanih “K“ procesora, moguće je koristiti maksimalni 59x množitelj

CPU Frequency – je takt procesora koji se izračunava tako da se pomnoži BCLK s množiteljem procesora. Znači BCLK x CPU Ratio = Takt procesora

Memory Frequency – takt memorije. Sandy Bridge procesori imaju 13.33x, 16x, 18.66x, 21.33x množitelje zbog velike ograničenosti  BCLK-a. Takt memorije se izračunava tako da se pomnoži BCLK s memorijskim množiteljem. Znali BCLK x Memory Frequency = Takt memorije.

Kako smo se sada upoznali s osnovnim naponima i opcijama na koje treba obratiti pozornost, sada prelazimo na pravu stvar. Prvo ćemo pokazati kako podići performanse otključanih, tj. “K“ procesora, a zatim zaključanih pomoću dizanja BCLK-a.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien