Posljednji članci

G.Skill RipjawsX 8 GB (2×4 GB) 1600 MHz CL7

 • Naš standardni testni sistem se nije mijenjao te je još uvijek tu bila Asus ploča za 1155 procesore. Određene promjene su ipak napravljene i to u vidu brzine procesora. Kako se ovi procesori odlično overclockaju, odlučili smo to iskoristiti i podići takt na 5GHz te tako izvući što je više moguće iz ovih rezultata.

  testni

  Da ne odugovlačimo previše, krenimo na rezultate. Usporedili smo tri brzine, a to je 1600MHz s tvorničkim latencijama, 1866MHz s 8-9-8-1T latencijama i 2133MHz s 9-11-9-2T.

  aida maxxmem

  pifastspi

  wprime

  Još jednom smo se uvjerili da kod Sandy Bridge platforme je bitnija brzina nego same latencije. Tako skoro u svakome testu pobjeđuje 2133MHz bez obzira na više latencije, dok se 1600MHz drži dosta dobro s obzirom na niske latencije

 • Kako je ova memorija namijenjena za Sandy Bridge platformu, odlučili smo se i isprobati kako radi na njoj. Ploču koju smo koristili je već standardna, Asus Maximus IV Extreme, koja odlično radi s ovom memorijom te je memorija čak tvornički preporučena za rad s ovom pločom. Pretpostavili smo da je ova memorija vrlo slična s onima iz više klase poput 2133MHz RipjawsX serije, možda čak koriste i iste čipove, ali to ne možemo garantirati sa sigurnošću.

  oc

  Kako možete vidjeti iz rezultata, memorija je radila na 1866MHz s 8-9-8 latencijama s 1.55v, dok je na 2133MHz proradila na 9-11-9 uz određena podešavanja. Do ove brzine smo mogli bez problema koristiti Memory Bandwith opciju koja dodatno zateže sub-latencije memorije. To smo morali isključiti i podesiti 1T na 2T kako bi memorija proradila na ovim brzinama. Očito 4GB moduli nisu toliko dovoljno jaki za zategnutije latencije, ali je RipjawsX serija definitivno trenutno najbolja 8GB serija memorije koju možete kupiti, a odgovor konkurencije se očekuje vrlo brzo.

  Pri 1600MHz smo dosegnuli maksimum ploče, jer ploča s 8GB memorije nije uspjela otići preko 106MHz BCLK-a. Promjenom na 18.66 množitelj, stvari su se promijenile jer je memorija ipak imala nešto veći rang u kojemu se mogla kretati. I primjetite da je memorija bila specificirana za rad s 2T, dok smo je mi bez problema vozili na 1T. To nije bilo u slučaju s 21.33 množiteljem jer osim što nije radila na 1T, nije niti s tvorničkim naponom htjela raditi na 2133MHz pa smo morali malo spustiti BCLK. Nakon dodavanja samo malo napona, memorija je bez problema proradila na 2173MHz i zaustavila se na 2205MHz što je i više nego impresivno. Osim velikog kapaciteta, ima i vrlo dobre overclock mogućnosti.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien