Posljednji članci

Corsair Dominator GT 3×2 GB CL7-8-7 1866 MHz

 • Testiranje je provedeno na X58 platformi s Intelovim i7 980x procesorom. Više smo se bazirali na testove za procesor i memoriju, jer kod igara ne bi vidjeli pretjeranu razliku, ako bi uopće i došlo do nje. Memoriju smo testirali tako što smo frekvenciju NB-a (Uncore) držali ispod 4GHz i to na tri voltaže: 1.65, 1.70v i 1.75v. Vezano za programe kojima smo testirali je više-manje uobičajena stvar. Sve je ostalo isto od programa jer tu nemamo pretjerano šta mijenjati.

  testni

 • Krenuli smo prvo s testovima kojima isključivo memorija odgovara. Tako je prvi na redu Everest pomoću kojega smo izmjerili brzinu čitanja, zapisivanja, kopiranja i latenciju memorije pri određenim taktovima i latencijama.

  everest1 everest2everest3

 •  

  Možemo uočiti da kod latencija najviše dobijemo povećanjem takta memorije, a ne gubimo značajno spuštajući latencije. Slična stvar vrijedi i za zapisivanje, kod kojeg ne gubimo na brzini s većom latencijom, ali nažalost i ne dobivamo pretjerano povećanjem takta memorije. Na ovaj test ipak utječe procesor pa bi dobili dosta ako bi podigli takt procesora. Kopiranje i čitanje je pak druga stvar. Možete vidjeti da pri podizanju taktova memorije, vide se do 500MB/s povećanje u rezultatima. Isto tako s povećanjem latencija se gubi na brzini.

  maxxmem1 maxxmem2maxxmem3

   

  MaxMEM program je nedavno postao dosta popularan i to prvenstveno zbog GOOC natjecanja jer je bio u programima za testiranje. Ista stvar kao i kod Everest programa jer se baziraju na praktički istom principu testiranja.

 • pifast

   

  Pifast je program koji jako voli takt memorije i NB-a kod i7 sustava. Tako možete primjetiti dosta velike razlike između 1600MHz i 2000MHz takta, čak i pri većim latencijama.

 • spi1 spi2spi3

   

 • Objašnjavanje ovog programa nije potrebno, jer tko god ne zna kakav je ovo program, sigurno neće kupiti ovu memoriju. Jako slično kao i kod Pifast programa, a to je da više voli visoki takt. Svakako da programu odgovaraju i niske latencije, ali one nisu toliko presudne koliko i takt memorije.

  wprime1 wprime2wprime3

   

  Wprime program se oslanja 99% na procesor. To možete uočiti i iz rezultata koji su vrlo slični jedno drugome. Potrebe za visokim taktovima i nema neke potrebe, radije probajte podići procesori za 50MHz nego memoriju za 200MHz.

 • Ovom sekcijom smo se posebno zabavili jer upravo ovo odvaja običnu memoriju od Corsair Dominator GT memorije. Na testu smo imali dvije memorije, Corsair i Crucial. Rezultati Goodram memorije su napravljeni na potpuno drugoj platformi pa to uzmite s mrvicom soli jer rezultati mogu biti bolji/lošiji na drugoj ploči s drugim procesorom. Memorija ima identične čipove kao i Corsair, ali je korišten drugačiji PCB što može utjecati na potencijal. Crucial memorija košta oko 3x manje nego Corsair, ali dolazi u 3x1GB varijanti i OC potencijal je upitan. Na njoj se nalaze Micron JNM čipovi koji su u svoje vrijeme bili izuzetno dobri, a još uvijek ne predstavljaju loše čipove.

   

   

   

  Za testiranje smo se odlučili na Super Pi 32M. Memorije smo testirali na tri različite voltaže, 1.65v, 1.70v i 1.75v. Kako je sigurna voltaža memorija na 1156/1366 platformi ograničena na 1.65v, smatramo da je +0.1v dovoljno velik za neke veće stvari. Da bi stvar bila još gora, poznato je da Hypers čipovi znaju vrlo brzo otkazati poslušnost na većim voltažama.

  7-7-7-21

   

  Kao što možemo vidjeti, Corsair memorija grabi prema vrhu. Takt od 2108MHz je stvarno odličan za memoriju od 1866MHz 7-8-7 tvornički. Po tablicama možemo uočiti kako svakoj memorija odgovara više voltaže, a kako skaliraju s drugačijim latencijama?

  7-8-7-21

   

  Nažalost nemamo rezultate Goodram memorije, pa je ovaj graf napravljen samo za Corsair i Crucial memoriju koje baš i nisu za usporedbu. Ipak zanimalo nas je koliko Corsair memorija može ići gore na svojim tvorničkim latencijama. Tako bez problema prolazi 2080MHz što je svakako odličan rezultat. Dapače, niti Crucial nije loš u ovom testu.

  8-8-8-21

   

  Zadnja tablica vezana za najzanimljiviji dio testa. Ako usporedimo rezultate Corsair memorije pri 7-8-7-21 latencijama, možemo uočiti kako su bolji od rezultata Goodram memorije pri 8-8-8-21 latencijama. Iako imaju iste čipove, rezultati su podosta drugačiji. Vezano za rezultate pri 8-8-8-21 latencijama, vidimo da Corsair ide jako visoko. Kada bismo opustili tRFC latenciju, dobili bi mali pad u performansama, ali i 2400MHz sigurno. Goodram memorija ne može pratiti ovaj ritam, dok je Crucial tu više radi usporedbe kakve bi performanse dobili s ”običnom” memorijom.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien